Monumenten van architectuurgeschiedenis

OMDDe architectuur is tot op zekere hoogte een historische discipline. Architecten plaatsen zich bewust in een traditie, met respect voor hun voorgangers. In de 19de eeuw groeide architectuurgeschiedenis uit tot een echt vakgebied. Voortrekker in België was toen Antoine Schayes (1808-1859). Zijn Histoire de l’architecture en Belgique (1849) is vandaag nog steeds een standaardwerk. Uiteraard kreeg Brugge alle aandacht, als historische monumentenstad, maar ook als proeftuin voor de historiserende architectuur van die tijd.

Over de betekenis van Schaeyes en zijn vakgenoten voor de architectuurgeschiedenis, houdt Ellen Van Impe tot tweemaal toe een korte lezing tijdens het aanstaande Open Monumentenweekend in Brugge. Haar invalshoek is uiteraard Brugge. Deze lezingen zijn geprogammeerd in het Provinciaal Hof (Markt 3), op zaterdag 7 en zondag 8 september, telkens om 15.00 uur.

Ellen Van Impe put onder meer uit haar proefschrift Architectural Historiography in Belgium 1830-1914 (KULeuven) dat ze in 2008 verdedigde. In hetzelfde jaar ging zij als projectleider aan de slag bij het Centrum voor Vlaamse Architectuurarchieven.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: