Tip van de bib: Rivier van mist

scaleRivier van mist is het kleurrijke tweede deel in de ambitieuze Ibis-trilogie over de opiumhandel in de negentiende eeuw. Het eerste deel, Zee van papaver, speelde zich af in Ganges en Calcutta waar de papaver bloeit en de opium gemaakt wordt. Het vervolg neemt je mee naar de Chinese enclave Kanton, het bolwerk van de illegale opiumhandel, bevolkt door kooplieden van de Oost-Indische Compagnie.

Twee sterke verhaallijnen leiden je de opiumwereld binnen. De botanisten Paulette en Fits gaan met de hulp van de schilder Robin Chinnery op zoek naar de gouden Camelia aan boord van een plantenboot. Het tweede verhaal is dat van Bahram Modi, een onafhankelijke opiumhandelaar uit Bombay. De intelligente en enigmatische selfmade man wil ontsnappen aan de invloed van zijn superieure familie in Bombay en doet riskante investeringen in enorme hoeveelheden opium die hij vervoert aan boord van de sierlijke Anahita. Om de lokale bevolking te beschermen tegen de oprukkende verslaving beslist de Chinese overheid echter alle middelen in te zetten om de import te verhinderen. Bahram raakt verwikkeld in de intriges van de Engelse kooplieden en hun diplomatieke spel met de Chinese autoriteiten.

Vrij van elke vorm van moralisering en met een sensuele frisheid brengt Amitav Ghosh het verhaal van de opiumhandel tot leven. Hij doet dit met een overvloed aan details, exotische gerechten, curiositeiten, rijke taal (doorspekt met Hindustani, pidgin, Kantonees…) en aan de hand van een zeer uitgebreide research. Een aanrader.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: