Examentijd voor jonge geestelijken

IMG_8703

In de erfgoedcollecties van de bibliotheek bevindt zich een opmerkelijk convoluut: een verzamelband van niet minder dan 87 “theses theologicae” uit de eerste helft van de achttiende eeuw. Deze werden in het kader van de STCV-projectfase allemaal beschreven in de databank van de Short Title Catalogus Vlaanderen. Van 2 teksten werd er vroeger elders al een exemplaar toegevoegd, maar de overige 85 titels waren ‘nieuw’; een rijke aanvulling dus!

De werkjes zijn geen thesissen zoals we ze vandaag kennen maar bevatten “theses”, stellingen, die bediscussieerd en verdedigd werden. Een beetje zoals onze “mondelinge examens” dus. Een student mocht zelf enkele stellingen kiezen die dan, mits goedkeuring van zijn promotor (een van de professoren), op een bepaald moment verdedigd werden, vaak in het bijzijn van andere studenten. De gekozen theses werden, met een korte argumentatie, gedrukt zodat ze als aankondiging en leidraad konden gebruikt worden voor de verdediging zelf, die meestal plaatsvond in de zomermaanden.

Deze verzamelband bevat theologische stellingen van studenten uit verschillende instellingen. Enkelen waren verbonden aan de universiteit Leuven of een bepaalde abdij of klooster, maar het merendeel was student aan een (aarts)bisschoppelijk seminarie. De helft van deze werkjes werd gedrukt in Brugge, de rest in Gent, Antwerpen, Mechelen of Brussel.

De Brugse drukjes dekken 2 decennia, namelijk de jaren 1721-1740, en werden bijna allemaal gedrukt door Pieter vande Cappelle (actief in Brugge van 1703 tot 1759). We kunnen heel veel leren van de titelpagina: welke stellingen er gekozen werden, wie de promotor was, de identiteit van de studenten, de stad of het dorp waarvan ze afkomstig waren en ten slotte de plaats, de dag en het uur waarop de verdediging zou plaatsvinden. Het is niet verwonderlijk dat de meeste studenten Bruggelingen waren maar we vinden ook vele plaatsnamen uit de bredere omgeving terug: Roeselare, Oostende, Ieper, Rozebeke (zie vb. de afbeelding hierboven), Rumbeke, Wingene, Oostkamp, Kaprijke, Ardooie, Hazebroek, Kortemark, Maldegem, Lichtervelde, Zarren, Reninge, Aartrijke,…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: