Tip van de bib: “Gesplitst” van Neal Shusterman

Een niet zo verre toekomst in Amerika.  Connor, Risa en Lev zijn voorbestemd om ‘gesplitst’ te worden. Splitsen is bij wet vastgelegd en houdt in dat je tussen je 13e en 18e levensjaar uit elkaar kan gehaald worden waarbij de afzonderlijke lichaamsdelen gebruikt worden als donormateriaal. We leven in een tijd waarin dokters niet meer proberen iemand te genezen maar de ‘zieke’ delen gewoon vervangen.

De 3 slaan op de vlucht om hun doodsvonnis te ontlopen.

Dit boek is een en al spanning en originaliteit van een zeldzame kwaliteit. Leef je voort wanneer je bewustzijn bewaard blijft in de gedoneerde organen? Hoe waardevol is een leven?

En neem nu het idee ‘geooievaard worden’. Het betekent dat een moeder legaal haar baby mag achterlaten op de stoep van een huis. Betrappen de huiseigenaars de moeder dan moet ze de baby terug meenemen, maar wanneer ze de baby alleen aantreffen, dan is de baby vanaf dat moment officieel van hen.

Waarschuwing: naar het einde van het boek bezorgt de uitgebreide anatomische beschrijving van het splitsingsproces je koude rillingen. Daarenboven verwijst Neal Shusterman naar een krantenartikel over Oekraïense baby’s die gestolen zijn voor hun organen waarbij hij met eigen woorden zegt dat ‘fictie maar al te vaak slechts een klein gedachtesprongetje verwijderd is van de realiteit’… Voor lezers vanaf 15!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: