Tip van de bib: De profeten in de Eeuwigheidsfjord

Magistrale historische roman over de koloniën in West-Groenland op het einde van de 18de eeuw. De Deense schrijver Kim Leine brengt het verleden in “De profeten in de Eeuwigheidsfjord” op zeer tastbare wijze tot leven.

De Noor Morten Pedersen wordt door zijn vader naar Kopenhagen gestuurd om er theologie te studeren. Hijzelf houdt het liever op geneeskunde en volgt anatomielessen en botanica in het geheim. In de bruisende stad Kopenhagen maakt hij kennis met het echte leven. Hij beleeft er zijn eerste erotische avonturen en verlooft zich met Abelone, de mooie dochter van zijn huisbaas. Op de vlucht voor de Deense burgerlijkheid laat hij alles achter om als zendeling naar Sukkertoppen in Groenland te trekken. Daar moet hij overleven in erbarmelijke omstandigheden. Hij wordt er ook geconfronteerd met de enorme cultuurverschillen tussen de oorspronkelijke bewoners en de decadente kolonisten. Een strafexpeditie naar het eeuwigheidsfjord, waar een groep Groenlanders zich illegaal gevestigd hebben onder leiding van de predikant Habakuk en Maria Magdalena, brengt een lawine van gebeurtenissen met zich mee.

De Nederlandse vertaling is een van de eerste buitenlandse uitgaven van dit merkwaardige boek. Inmiddels won Leines boek verschillende belangrijke Deense prijzen. Hij werd ook genomineerd voor de prestigieuze Literatuurprijs van de Noordse Raad. Benieuwd of hij hiermee Per Olov Enquist, Kerstin Ekman of Jan Kjaerstad zal opvolgen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: