Tip van de bib: “De andere kant van de stilte” van André Brink

In “De andere kant van de stilte” wordt de lezer al op de eerste bladzijden meegesleurd in een ijzingwekkend verhaal over haat en verdrukking.

Het Duitse meisje Hanna X (haar naam onleesbaar geworden onder een inktvlek) kent een triestige jeugd in een weeshuis en als dienstmeisje bij talloze gezinnen. Telkens gaat het om mishandeling en misbruik. Ze gaat op zoek naar een betere toekomst (een plaats waar er palmen staan) en komt terecht in het koloniale Zuidwest-Afrika, het huidige Namibië. Aan het begin van de 20ste eeuw is het koloniseren, ontginnen en temmen van de wildernis er een pure mannenzaak en bestaat er een grote behoefte aan jonge vrouwen.

Wanneer Hanna X na een dagenlange bootreis eindelijk op de trein die haar naar haar eindbestemming moet brengen, weigert in te gaan op de avances van een legerofficier wordt ze gruwelijk verminkt en voor dood achtergelaten. Ze wordt gered door een groep Nama’s, inheemse bewoners, en komt terecht in Slot Frauenstein, een plek waar Duitse vrouwen die geen man kunnen bekoren, worden gedumpt.

Maar ook hier is niemand veilig en Hanna vlucht de woestijn in met in haar spoor een groeiend leger van inlandse mensen die zich willen verzetten tegen de Duitse kolonisten nadat ze door hen op eveneens erbarmelijke wijze van hun land zijn verdreven. Hun enige missie: wraak.

De ontknoping van de roman zorgt voor een verrassing van formaat…

De Zuid-Afrikaanse schrijver André Brink brengt met “De andere kant van de stilte” een stuk vergeten geschiedenis: de vrouwentransporten vanuit Europa naar Zuid-Afrika. Brink weet het leed meelevend te beschrijven zonder sentimenteel te worden. De kritiek op de christelijke zendingsdrang en het wrede kolonialisme is prominent aanwezig.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: