Driehonderd jaar geleden: twee geleerde monniken bezoeken Brugse bibliotheken

Monniken in Brugge“Voyage littéraire de deux religieux bénédictins” is het reisverhaal van twee Franse benedictijnen door Frankrijk en de Zuidelijke Nederlanden in de jaren 1709 tot 1713. Het gedrukte verslag van hun wedervaren werd in Parijs uitgegeven in 1717. Onze bibliotheek bezit twee exemplaren. In het exemplaar in de verzameling van Michiel English is een heraldisch ex-libris aanwezig, waarbij de naam van de bezitter is uitgeradeerd. English, boekenliefhebber en archivaris van het bisdom Brugge van  1933 tot 1962, bezat ook het vervolgdeel van deze “Voyage littéraire” uit 1724.

Het tweede exemplaar in onze bibliotheek steekt in een fraaie, eigentijdse band (kalfsleer over bord, goudstempeling, gemarmerde snede) en is afkomstig uit de voormalige cisterciënzerabdij Ten Duinen in Brugge. Deze herkomst is niet toevallig, want de twee geleerde benedictijnenmonniken, Edmond Martène en Ursin Durand, brengen in dit boek ook verslag uit van hun bezoek aan Brugge, én aan de Duinenabdij. Het was één van de 800 kloosters en abdijen die ze in die jaren met een bezoek vereerden, op zoek naar materiaal om een nieuwe “Gallia Christiana” samen te stellen, een geleerd overzichtswerk van de Franse bisdommen. Ook onze gewesten stonden eeuwenlang onder Franse invloed.

Uiteraard zijn we benieuwd naar de belevenissen van Martène en Durand in Brugge: welke bibliotheken bezochten ze, wat waren hun ervaringen, zo kort na 1700. Het antwoord is te vinden in het tweede deel van het boek, op bladzijden 191 en 192. Beide reizigers spaarden hun lof voor onze stad niet: “l’une des plus grandes & des plus belles villes des pays-bas”, de straten zijn er breed, de huizen en vooral het stadhuis “superbes”, de pleinen “grandes et magnifiques”. De stad is verbonden met kanalen die voor een levendige handel zorgen, “les richesses sont immenses”. In het bijzonder wordt verwezen naar de Bourgondische praalgraven in de Onze-Lieve-Vrouwekerk; ook “la Vierge en marbre blanc”, dit is de Madonna van Michelangelo, wordt als bijzonder aangestipt.

Dan komen ze terzake: de stad telt ongeveer 50 kloosters, met onder meer zeven abdijen. De Sint-Andriesabdij (voorloper van wat we vandaag kennen als de abdij van Zevenkerke) is de oudste; de Duinenabdij de meest bekende. Er is een grote bibliotheek, vooral ook een schat aan middeleeuwse handschriften (vandaag bewaard in onze bibliotheek en in het Grootseminarie).

De monniken-reizigers verbleven zeven of acht dagen in Brugge, en vertrokken vervolgens naar Gent.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: