Feest voor Dirk Bracke!

Het was vorige week feest voor Dirk Bracke. Op 4 juni werd hij 60 jaar en dit jaar viert hij ook 20 jaar schrijverschap.

Vóór zijn debuut met “Steen” (1993), had Dirk Bracke Vlaamse Filmpjes geschreven. Zijn tweede boek “Blauw is bitter”  kondigt de stijl van de boeken aan die zouden volgen: een maatschappelijk thema zoals kinderprostitutie, aids, autisme… wordt goed gedocumenteerd, direct en onverbloemd aangepakt.

Voor hij aan het werk gaat, doet Dirk Bracke heel wat opzoekingswerk. Zijn verhalen voelen daardoor soms journalistiek aan. Als lezer krijg je heel wat info, zodat de inhoud het weleens van de vorm haalt.

Heel wat scènes doet hij expliciet uit de doeken (seks, geweld, mishandeling…), waardoor zijn verhalen choquerend en hard kunnen zijn. Sommige critici verwijten hem sensatiezucht. Maar heel wat jongeren lezen hem heel graag. Zijn boeken eindigen altijd heel bewust met een positief gevoel.

Begin 2010 kwam “Bo”, de verfilming van zijn boek “Het engelenhuis” in de zalen.

Dirk Bracke heeft al heel wat prijzen gewonnen met zijn boeken de voorbije jaren. Zo kreeg hij voor “Blauw is bitter” een bekroning van de Amsterdamse Jeugdjury in 1995. De Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen bekroonde Bracke al drie keer: in 1996 voor “Een vlieg op de muur”, in 1998 voor “Het uur nul” en in 2003 voor “Straks doet het geen pijn meer”.

[Bron: Villa Kakelbont]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: