Een onbekende foto van Guido Gezelle?

Gezelle?Herkennen we een onbekend portret van Gezelle op deze foto uit het Brugse stadsarchief (FO/C00034)? Op de eretribune van een Brugse stoet uit 1896 treffen we tussen de geestelijken een figuur aan die een opvallende gelijkenis vertoont met Guido Gezelle: de typische wat voorovergebogen houding, het voorhoofd en de haarinplanting… Het zou een unicum zijn, want er bleven nauwelijks een tiental foto’s van hem bewaard.

Op 13 en 19 juli 1896 trok een stoet door de Brugse straten als eerbetoon aan de zaligverklaring van Idesbaldus van der Gracht. Hij was de derde abt van de abdij Ter Duinen, die overleed in 1167. Vijf eeuwen later ontdekten monniken van de abdij een loden kist met het nog steeds intacte lichaam van de abt. De verering van Idesbaldus werd een feit. In 1831 vonden zijn stoffelijke resten, na vele omzwervingen, een onderkomen in de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Potteriekerk van Brugge. Paus Leo XIII verklaarde hem zalig in 1894.

Gezelle was in elk geval betrokken bij deze festiviteiten. In 1894 schreef hij op vraag van directeur Henrik Rommel het lied “Idisbald voor de prijsuitreiking van het Sint-Lodewijkscollege, op muziek van oud-leerling Joseph Ryelandt. Naar aanleiding daarvan verzocht de pastoor van O.L.V. ter Potterie, Constant van Zieleghem, hem op zijn beurt om een lied te schrijven voor de komende feesten in Brugge. Gezelle schreef  “Een beevaartslied voor Idisbald in 1895. Het evenement werd echter een jaar uitgesteld vanwege het overlijden van de bisschop. Alle dekenijen van West-Vlaanderen zetten hun beste beentje voor. Gezelles lied opende het tweede (historische) gedeelte van de stoet op indrukwekkende wijze: een tweestemmig koor vergezeld van Thebaanse trompetten en fanfare. “Een echte zegemars”, schreven de kranten. Gezelles lied werd in het Programma-album van de feesten opgenomen. In het archief vinden we behalve de handschriften ook een brief terug waarin hij door het feestcomité bedankt werd voor zijn medewerking.

Is het Gezelle of niet? Merkwaardig toeval: Op de glasramen van de Potteriekapel, die kort na het Gezellejaar 1930 vernieuwd werden, vinden we een voorstelling van de stoet van 1896. Ook Gezelle is present.

Andere foto’s van de stoet werden door het Brugse Stadsarchief gedigitaliseerd en ter beschikking gesteld via “Beeldbankbrugge.be”. De beeldbank werd bovendien in Cabrio opgenomen waardoor je de foto’s kan bekijken via het Erfgoedtabblad.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: