Wat is normaal?

We verwijzen naar twee recente publicaties die de vraag stellen naar overdiagnosticering zowel bij kinderen als in het algemeen.

Normale kinderen, ze bestaan nog” van Wendy Peerlings & Sam Geuens
We plakken steeds vaker labels op onze kinderen. Is dat wel terecht? Rekenstoornis, leesstoornis, leerstoornis, spellingsstoornis, concentratiestoornis … Kinderen zijn niet anders dan pakweg 30 jaar geleden en niet elke moeilijkheid bij een kind is een stoornis.
“Normale kinderen” reikt ouders, leerkrachten en therapeuten inzichten aan die helpen bij het kijken naar ‘moeilijke kinderen’. Het is ook bedoeld voor beleidsmakers die de overdiagnosticering mee kunnen aankaarten.

De problematiek van overdiagnosticering komt ook aan bod in het boek van Allen Frances “Terug naar normaal”. Met zijn boek gaat hij de confrontatie aan met het misbruik van de psychiatrische bijbel “Diagnostic and Statistical Manual for Mental Disorders” kortweg DSM, nu verschenen in zijn 5de editie.  DSM is een werkgids voor psychiaters waarin symptomen en stoornissen beschreven zijn. Allen Frances stelt vast dat tengevolge van de publicatie er een “diagnostische inflatie” is ontstaan, waar de farma industrie gretig misbruik van maakt om het gebruik van medicijnen als zaligmakende oplossing te promoten. ‘Big Pharma neemt de praktijk van de psychiater over’.

We leven in een samenleving die de druk op iedereen stelselmatig verhoogt. We moeten zowat alles zien te combineren en we moeten het nog goed doen ook. Ook kinderen ontsnappen daar helaas niet aan. Beide boeken willen ons hiervan bewust maken en stellen dat het opplakken van labels niet de oplossing biedt.

In deze blogpost dus doelbewust geen links naar boeken over allerhande stoornissen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: