Dag op dag: 13 mei

Met ‘Dag op dag’ haalt de Openbare Bibliotheek Brugge het stof van enkele gebeurtenissen: “wat gebeurde er vandaag, maar dan zoveel jaar geleden?” Vandaag: 13 mei.

Op 13 mei 1988 stierf trompettist en zanger Chet Baker na een val uit een hotelraam in Amsterdam. Wat er die nacht precies gebeurde zal men nooit met zekerheid kunnen zeggen. Toen de politie trachtte te achterhalen wie het slachtoffer was vond men in de hotelkamer een injectiespuit met resten van cocaïne en heroïne en het paspoort van ene Chesney H. Baker. Aanvankelijk dacht de politie dat het paspoort, net als de trompet die in de kamer lag, gestolen waren door de dode junk.
Ondertussen waren enkele vrienden van Chet Baker ongerust omdat hij een optreden met Archie Shepp had gemist en niets van zich liet horen. Pas toen zij ziekenhuizen en politiebureaus in Rotterdam en Amsterdam opbelden kwam men erachter dat het lijk op de stoep dat van de beroemde jazzmuzikant was.

Als zoon van een professioneel gitarist maakte Chet Baker al op jonge leeftijd kennis met muziek. Hij leerde trompet spelen omdat de trombone die hij van zijn vader kreeg nog te groot was voor de jonge Baker. Chet Baker speelde op het gevoel, hij was een autodidact en kende maar weinig van akkoorden. Toen hij in het schoolorkest speelde leerde hij wat noten lezen, maar Chet zou zijn hele leven lang op het gehoor spelen.

Op zijn zestiende gaat Chet Baker bij het leger. Wanneer hij gestationeerd is in Duitsland wordt hij ingedeeld in een legerorkest. Het is tijdens de periode dat hij met de Army Band in Berlijn is dat hij kennis maakt met de muziek van Dizzy Gillespie en zijn interesse voor jazz groeit.
In 1952 komt de carrière van Chet Baker in een stroomversnelling. Eerst is er de grote doorbraak wanneer hij in het kwintet van Charlie Parker wordt opgenomen. Nog geen jaar later maakt Chet deel uit van het succesvolle Mulligan-kwartet.
Het is met het Mulligan dat Baker voor het eerst een versie van “My funny valentine” opneemt. Het nummer zou Chet Baker’s lijflied worden, hij blijft het spelen en zingen voor de rest van zijn leven. Het is Chet Baker die van “My funny valentine” een echte jazzstandaard maakt.
Wanneer Gerry Mulligan de gevangenis in moet voor drugsdelicten wordt Chet Baker zelf frontman van verschillende combo’s. In 1956 brengt platenmaatschappij Pacific JazzChet Baker sings” uit, een plaat die, ondanks de kritiek van sommige traditionele jazzfans, een groot publiek aanspreekt.

Het is ook in de jaren 50 dat Chet Baker voor het eerst heroïne gebruikt, wat tot een blijvende verslaving leidt. Net als zijn vader had Chet Baker al vroeg een probleem met zijn tanden, een probleem dat door zijn verslaving en na een straatgevecht alleen maar erger werd en waardoor hij in 1968 zijn bovenste tanden liet vervangen door een kunstgebit. Het kunstgebit bemoeilijkte zijn trompetspel echter zo erg dat Baker zelfs een hele tijd niet meer speelde. Het duurde tot in 1970 voor hij erin slaagde om opnieuw op een professioneel niveau te spelen.

In de jaren 70 en 80 kent Chet Baker vooral succes in Europa. Hij vormt er onder andere het “Chet Baker trio” met de Belgische bassist Jean-Louis Rassinfosse en de Belgische gitarist Philip Catherine. Catherine zei ooit dit over Chet Baker: “In steden zonder dealers was hij een fantastische vent”.
Chet Baker was 58 toen hij overleed.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: