Huis van Oranje

Welke betere gelegenheid kan je nog vinden om het Nederlandse Huis van Oranje in de kijker te plaatsen dan de komende troonswissel?

De nieuwe publicaties, series, koningsliedjes  ter gelegenheid van de abdicatie van Koningin Beatrix en de troonsbestijging van Willem-Alexander, swingen de pan uit. De eedaflegging  mag dan ook met de nodige luister gevierd worden. Willem-Alexander wordt de eerste Nederlandse koning sinds 1890, na 3 koninginnen op rij, Wilhelmina, Juliana en Beatrix.  Koningin Beatrix bleef 33 jaar op de troon en is met haar 75 jaar de oudste regerende vorst van Nederland.

De inhuldiging van dinsdag 30 april verloopt volgens een strikt schema terug  te vinden o.a. op de website van De Redactie.  Veel festiviteiten hebben trouwens afgelopen zaterdag reeds plaatsgevonden, op 27 april, de verjaardag van Willem-Alexander en vanaf 2014 de datum voor Koningsdag.

Het Huis van Oranje gaat terug op Willem van Oranje, alias Willem de Zwijger (1533-1584) en in Nederland vaak Vader des Vaderlands genoemd. De geschiedenis van het onafhankelijke Nederland gaat terug tot Koning Willem I, Koning der Nederlanden in 1815.  Het vervolg van het verhaal is letterlijk voor de geschiedenisboeken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: