“Lenteleven”, de eerste verhalenbundel van Stijn Streuvels

In maart 1899 verscheen Lenteleven, de eerste verhalenbundel van Stijn Streuvels.

Het was Emmanuel De Bom, een goede vriend, die Streuvels op het idee bracht een verhalenbundel uit te geven. Voorheen verschenen heel wat verhalen van zijn hand in diverse tijdschriften zoals Van Nu en Straks, De Nieuwe Tijd, Biekorf, enz.

Het oorspronkelijke idee was de bundel uit te geven bij Jules de Praetere, een Gentse typograaf en kunstschilder. Het drukken duurde echter te lang en Streuvels klopte aan bij Victor De Lille. Victor De Lille was uitgever van de krant ’t Getrouwe Maldeghem en was in 1897 gestart met het uitgeven van goedkope boekjes, de Duimpjesuitgaven. Met deze reeks, die liep van 1897 tot 1926, wou De Lille auteurs de mogelijkheid bieden hun werk goedkoop uit te geven en de gewone man de kans geven boeken te kopen.

Lenteleven verscheen op 21 maart als nummer 12 in de reeks. In tegenstelling tot de eerdere Duimpjesuitgaven werd het gedrukt op beter papier en met een mooiere letter. Het boek was genaaid en droeg een rode stempel met de initialen van de auteur. Het werd gedrukt op 1600 exemplaren. 500 exemplaren kregen geen titelpagina en werden verkocht aan uitgeverij Veen in Nederland. Achteraan stond een nawoord van de uitgever: “Dat is nu Stijn Streuvels’ Lenteleven. Hebben wij te veel beloofd, toen we zegden dat, met den derden jaargang, de Duimpjesuitgave een gansch nieuw leven inging…”

Een maand later verscheen een tweede druk bij Jules de Praetere. Het was een luxe-uitgave op handgeschept papier en met perkamenten band. Er werden 100 exemplaren gedrukt.

De verkoop van de Duimjesuitgave werd een groot succes en Streuvels kreeg veel lovende kritieken, ook in Nederland. Ook voor Victor De Lille betekende dit succes een opwaardering van zijn Duimpjesuitgaven. Ze raakten bekend in heel Vlaanderen. Het boek werd echter niet overal goed ontvangen. Katholieke recensenten hadden kritiek op het realisme waarmee Streuvels Vlaanderen beschreef en sommige geestelijken raadden het boek af. Honderd seminaristen te Brugge moesten daarop hun exemplaar afstaan.

De Openbare Bibliotheek Brugge bezit een eerste druk van Lenteleven. Dit exemplaar wordt gedigitaliseerd en zal binnenkort te raadplegen zijn op www.flandrica.be.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: