Verfilmde getijdenboeken…

IMG_1094Vorig weekend was het Erfgoeddag. Bekijk het fotoverslag van de verschillende activiteiten die de Openbare Bibliotheek Brugge organiseerde. Ter gelegenheid van dit erfgoedfeest maakte de Openbare Bibliotheek Brugge dit jaar ook een korte documentaire over middeleeuwse getijdenboeken. Dit filmpje werd getoond als inleiding op de tweedaagse tentoonstelling “Hora est: middeleeuwse getijdenboeken in de Openbare Bibliotheek Brugge”.

Sinds vandaag kan het filmpje bekeken worden op Youtube.

Onze mini-documentaire neemt de kijker mee naar een wereld van luxueuze handschriften en ingetogen devotie. De opvallende decoratie met kleurrijke miniaturen en schitterend bladgoud komt uiteraard ruim aan bod. Maar het filmpje bespreekt ook de context en de inhoud van getijdenboeken. Voor wie waren ze bedoeld, wat staat er juist in, waar en wanneer werden ze gebruikt?

Beelden van onze mooiste getijdenboeken en historische scènes wisselen elkaar af. De historische scènes schetsen de context van de gefortuneerde Bruggeling tegen het einde van de middeleeuwen. Ze zijn opgenomen in Brugge (o.a. in de Salvatorkathedraal en in B&B Nuit Blanche). De acteurs zijn werknemers van de Stad Brugge en de kostuums en attributen zijn ons vriendelijk geleend door het productieteam van de BBC-serie “The White Queen”. De muziek is van de Brugse groep Ultreya en van de Scola Gregoriana Brugensis.

Veel kijkgenot!

Advertenties

One Response to Verfilmde getijdenboeken…

  1. Samantha schreef:

    Er bestaat nu ook een Engelstalige versie van dit filmpje, te bekijken op http://www.youtube.com/watch?v=pXISnFgFnp4

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: