De “Iron Lady” is niet meer

Alle Britse kranten brengen vandaag op de voorpagina het overlijden van de voormalige Britse premier Margaret Thatcher, gisteren 8 april 2013. Ze was de langst regerende Britse premier van de 20ste eeuw en de enige vrouw in die positie.

Thatcher zat sinds 1959 voor de Conservatieven in het Britse Lagerhuis.  In 1975 volgde ze John Heath op als eerste vrouwelijke leider van de Britse Conservatieven. In 1979 won ze de verkiezingen en werd ze premier. Ook in 1983 en 1989 won ze de verkiezingen.

Haar bewind wordt gekenmerkt door een sterke neoliberale conservatieve koers. Ze was de premier die de macht van de vakbonden brak en bijna alle overheidsinstellingen privatiseerde.  Ze was een felle anticommuniste en hielp ook mee de Koude Oorlog beëindigen.  De Argentijnse invasie van de Falklands in 1982 kon ze niet zomaar over zich heen laten gaan, dus stuurde ze de Navy, en won de oorlog.

In 1990 moest ze aftreden na de aankondiging dat ze een inkomensonafhankelijke belasting (poll tax) wilde invoeren.

Op het eind van haar leven werd ze dement.  De biografische film “The Iron Lady”, van regisseur Phylllida Lloyd en met Meryl Streep in een schitterende hoofdrol belicht haar leven vertrekkend vanuit dat perspectief.

Margaret Thatcher krijgt, naar eigen wens,  op 17 april een begrafenis met “militaire eer” in St-Paul’s Cathedral in London.  De plechtigheid zal bijgewoond worden door Queen Elizabeth II en haar man, en zal rechtstreeks uitgezonden worden op televisie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: