Gezocht: honderdduizend proefpersonen

Dit was de kop waarmee de krant “De Morgen” in haar editie van 16 maart 2013 het grote taalonderzoek van de Universiteit Gent aankondigde.

UGent lanceert een grootschalig onderzoek in de vorm van een internetspelletje. Het onderzoek wordt geleid door Marc Brysbaert en Emanuel Keuleers en wil een momentopname vormen van de Nederlandse woordenschat anno 2013.

Deelnemers aan de test krijgen een lijst van honderd woorden voorgeschoteld waarop ze moeten antwoorden of het al dan niet bestaat. Ze kunnen de test zoveel herhalen als ze willen, tot het resultaat hen voldoet. Er zijn in totaal 75.000 testwoorden beschikbaar. Van de 75.000 aangeboden woorden zijn er 52.000 echt en 23.000 nep.

Uit het onderzoek moet duidelijk worden welke woorden sprekers van het Nederlands het best kennen. Welke woorden West-Vlamingen wel kennen en mensen uit Utrecht niet. Hoe de woordenschat van oudere mensen verschilt van die van jongere. Of er verschillen zijn tussen woordkennis van mannen en die van vrouwen. Daarom moeten de proefpersonen zich registreren. Niet de naam maar wel de leeftijd, sekse, geboortejaar en –plaats kunnen een rol spelen.

De onderzoekers gaan in november aan de slag met de uitkomsten van de ingevulde lijstjes. Maar ook nadien blijft de test online en iedereen kan de test blijven invullen.

Zin in een leuk spelletje in dienst van de wetenschap? Niet langer getreuzeld, één adres: http://woordentest.ugent.be/instructions.html

Wie zich te gronde wil voorbereiden om de afgang te vermijden, ook één adres. Je vindt er woordenboeken, taalgidsen, spellingsgidsen en nog veel meer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: