Stop de tijd!

Van BendegemDe Erfgoeddag is een sinds 2001 jaarlijks terugkerend toonmoment voor de culturele erfgoedsector. Thema dit jaar is: “Stop de tijd !”. In Hoofdbibliotheek Biekorf zijn er een tentoonstelling, een aperitieflezing en een voorstelling. In de jeugdbibliotheek staat ook een tijdscapsule.

Hora est
Middeleeuwse getijdenboeken
Tentoonstelling

De Openbare Bibliotheek Brugge bezit ongeveer 20 middeleeuwse getijdenboeken. Dit zijn boeken van Brugse, maar ook van Franse en Hollandse makelij. Ze zijn opgesteld in het Latijn, het Nederlands of het Frans. Een belangrijk deel van deze collectie is aan de stad geschonken door twee 19de-eeuwse verzamelaars : de West-Vlaamse ridder Thomas de Schietere de Lophem en de Henegouwse bibliofiel Eduard Houtart.

Brugge was vanaf het einde van de 14de eeuw één van de belangrijkste productiecentra voor verluchte getijdenboeken. In de middeleeuwen werd devotie beoefend op het ritme van de klok. De dag was opgedeeld in acht canonieke uren, waarop er tijd werd gemaakt voor een gebed, een psalm, een hymne of een bijbeltekst. De geestelijken gebruikten daarvoor een brevier. Voor de devote leken was er een simpelere versie: het getijdenboek. In getijdenboeken werden voor elk gebedsuur religieuze teksten en hymnes verzameld per thema (bv. de Mariavespers). Het waren vaak luxehandschriften met prachtige miniaturen, die men doorgaf van generatie op generatie.

Tijdens het erfgoedweekend kun je uitzonderlijk een selectie van de mooiste stukken van de Openbare Bibliotheek zien. De tentoonstelling wordt ingeleid aan de hand van een kort documentaire-filmpje van eigen makelij. Figuranten in een unieke, Brugse locatie brengen ons naar devote stonden. Mis deze unieke, tweedaagse expo niet!
De handschriften worden eenmalig op zaterdag en zondag tentoongesteld in de Van Ackerzaal.
20/4 : 10-17 uur;
21/4 : 10-18 uur.

Mijn tijd, uw tijd, onze tijd en de tijd.
Filosofische reflecties over tijd
Aperitieflezing

Wat is tijd? Hoe kun je hem meten en hoe deed men dat vroeger? Heb je zin om samen met een expert de tijd te ontrafelen? Kom dan luisteren naar filosoof en wiskundige Jean Paul Van Bendegem. Hij is de geknipte persoon om het begrip tijd vanuit verschillende invalshoeken te benaderen.

Tijdens zijn voordracht vertelt de Gentse VUB- professor je meer over het concept tijd vanuit zoveel mogelijk verschillende invalshoeken. De persoonlijke tijdservaring of subjectieve tijd aan de ene kant, maar even goed het uurwerk rond de pols of de atoomklok in het natuurkundig laboratorium. Maar ook de filosofische vragen worden niet uit de weg gegaan: bestaat tijd? Zo ja, wat is het dan precies? Zo neen, waarom is het dan zo belangrijk?

Aperitieflezing in de leeszaal
Zondag 21 april 2013
11.00 uur
Duur: ca. 1 uur

Brugs erfgoed online!
Voorstelling

Wist je dat je ook een virtuele wandeling kunt maken doorheen het Brugse erfgoed? Ontdek unieke collecties Brugse foto’s, kaarten, verhalen en bronnen op vijf verschillende websites. De digitale evolutie zorgt ervoor dat deze waardevolle verzamelingen online en voor iedereen gratis toegankelijk zijn. Het originele materiaal blijft veilig en in de beste omstandigheden bewaard en kan de tand des tijds langer doorstaan.
Zaterdag en zondag 20 en 21 april 2013 om 15.00 uur aan de striphoek. De voorstelling duurt ca. 1 uur en is een initiatief van de Erfgoedcel.

Tijdscapsule

In de Jeugdbibliotheek staat een heuse tijdscapsule, bedoeld voor kinderen. Wil iemand een voorwerp of boek voor de eeuwigheid bewaren? Heeft iemand een lievelingsding of verhaal dat hij/zij wil delen met buitenaardse bewoners, dan schrijft die dat op een briefje, stopt het in de tijdscapsule en dan wordt het de ruimte ingestuurd …
Doorlopend in de jeugdbibliotheek tot en met 24 april 2013.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: