Muziektijdschriften

Onze bibliotheek beschikt al jaren over een gevarieerd aanbod van muziektijdschriften. Vanaf nu kunnen die tijdschriften ook uitgeleend worden (met uitzondering van het meest recente nummer).
Van deze muziektijdschriften vind je de lopende jaargang in de muziekafdeling:

Gramophone
Gramophone is een Brits magazine dat zich uitsluitend op klassieke muziek richt. Naast veel kort nieuws zijn er ook interviews, beschouwende artikels, een vergelijkend onderzoek van diverse opnames van één bepaald muziekwerk en besprekingen van cd’s, dvd’s en audioapparatuur. Gramophone geldt als één van de belangrijkste referenties binnen de klassieke muziekwereld.

Luister
Luister is een in 1952 opgericht onafhankelijk tijdschrift voor liefhebbers van klassieke muziek. Jarenlang was het een maandblad, maar het verschijnt nu acht keer per jaar. Oorspronkelijk ging het vooral om opnamen op grammofoonplaat en compact disc, tegenwoordig heeft het een algemener karakter.

Gonzo Circus
Gonzo Circus biedt ruimte voor Belgische en internationale artiesten, platenlabels en tendensen in de marge van de rock, hiphop, dance, en elektronica. Het magazine biedt veel artikels, cd-besprekingen en een beperkte, alternatieve concertagenda. Daarnaast wordt aandacht besteed aan film, literatuur, podiumkunsten en maatschappelijke onderwerpen. De bijgevoegde onafhankelijk samengestelde cd Mind The Gap bevat volledige nummers van recent verschenen of nog te verschijnen cd’s.

Oor
Oor is het grootste Nederlands poptijdschrift. Het levert interviews zowel met zeer succesvolle artiesten als met minder bekende muzikanten. Naast kleine artikels en uitgebreide interviews zijn er ook recensies van nieuwe cd’s, heruitgaven en dvd’s. De steeds bijgevoegde katern bevat een uitgebreid overzicht van de optredens in Nederland, aangevuld met enkele Belgische podia. Vanaf 2005 heeft het nummer zich online uitgediept.

Heaven
Heaven publiceert opiniërend en onafhankelijk over muziekjuweeltjes in diverse (pop)genres. Gemaakt door gevestigde rasartiesten én aanstormende talenten die geen of weinig aandacht in de massamedia krijgen. Heaven verschijnt 6 keer per jaar en is zeer geschikt voor liefhebbers van kwaliteitsmuziek in vele genres; pop, rock, folk, reggae, blues, soul, jazz…

Rock Tribune
Rock Tribune is een magazine dat zich volledig focust op het stevigere rockwerk. Interessant is dat het blad zeer breed gaat, wat eigenlijk wil zeggen dat zowel rock als extreme metal aan bod komen. Hoofdbrok zijn interviews maar Rock Tribune biedt ook een greep uit het aanbod van nieuwe platen, waarbij kwaliteit eerder dan kwantiteit voorrang krijgt.

Folk – Muziek met traditie
Met Folk blijf je op de hoogte van alle nieuwtjes uit en ontwikkelingen in de folkwereld. Dit tijdschrift verschijnt 4 keer per jaar en is het enige gespecialiseerde folkblad in Vlaanderen.
In Folk staan: beklijvende interviews met folkpioniers of folkgroepen, boeiende reportages, opinieteksten, historische achtergrond bij recente thema’s, cd- recensies, nieuwtjes uit andere media, oogstrelende fotoreportages, reportages over festivals en nog veel meer.
Tot vorig jaar heette dit tijdschrift nog “Goe Vollek”.

Jazzism
Jazzism is een exclusief magazine voor geniet van jazz, soul, latin, world en blues.
Het magazine biedt topfotografie uit heden en verleden, bevat verhalen van toonaangevende schrijvers en journalisten en is voor muziekliefhebbers een kwaliteitsbaken op het terrein van hun muzikale interesse. Daarnaast wordt de lezer betrokken bij de verschillende activiteiten zoals de verkiezing van de musicus, cd en dvd van het jaar.
Op eigenzinnige wijze is er aandacht voor muziekmedia, verre en nabije reisbestemmingen, literatuur, uitgaan, festivals, eten en drinken, concerten én mode.

Jazzmozaïek
Het driemaandelijks tijdschrift Jazzmozaïek wil jazz in Vlaanderen promoten door een brede kijk te bieden op de talrijke jazzactiviteiten en evoluties in de nationale en internationale jazzwereld. Verwacht je aan boeiende artikels en reportages, geschreven door een gedreven groep jazzkenners.

Adem
Adem is het driemaandelijks tijdschrift van het Lemmensinstituut. Het accent van de artikels ligt op artistiek onderzoek binnen de domeinen muziek en drama. Centraal hierbij staan de resultaten van onderzoeksprojecten, verslagen van studiedagen en congressen, voorbeschouwingen op belangrijke concerten en (muziek-)theatervoorstellingen. Hiernaast volgt Adem ook een select aanbod van nieuwe uitgaven op de CD- en boekenmarkt op de voet. Adem neemt een prominente plaats in naast de musicologische vakliteratuur en richt zich tot die lezers die de praktijk van het Vlaamse muziekleven willen volgen.

Naast al deze tijdschriften vind je ook het gratis blad RifRaf. Dit tijdschrift hoeft niet uitgeleend te worden. Zoals gezegd is RifRaf gratis, je mag dus een exemplaar van de stapel meenemen.
Vooral kwantitatief blinkt dit maandblad uit. In elk nummer kan je tussen de tien en de twintig interviews en tientallen korte recensies lezen. Daarbij wordt een zeer brede waaier aan muziek onder de aandacht gebracht: (post)rock, hiphop, techno, drum ‘n’ bass, house, elektronica, reggae, dub, wereldmuziek, enz. Speciale aandacht is er voor Belgische groepen en voor metal, punkrock, hardcore en noise. De Belgische concertagenda is zeer volledig en bevat ook informatie over gemakkelijk te bereiken podia in Zuid-Nederland en Noord-Frankrijk.

Verder zijn er ook in de leeszaal nog een drietal muziektijdschriften voor specialisten te raadplegen.
De Triomfclocke, het driemaandelijks tijdschrift van de Brugse Klokkenspelvereniging.

Logos blad is het maandblad van Stichting Logos, zij promoten en maken experimentele muziek.

Orgelkunst Vlaams tijdschrift voor orgelcultuur. Orgelkunst is het enige tijdschrift in Vlaanderen over de orgelcultuur dat een degelijk wetenschappelijk niveau van artikels presenteert op een toegankelijke manier, en dit door de vlotte leesbaarheid en kwalitatieve illustraties. Er wordt gefocust op de Vlaamse orgelcultuur, zowel het erfgoed als het actuele muziekleven, maar ook de internationale orgelscène komt aan bod.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: