Pianist Melnikov en het B’Rock orkest brengen Mozart

melnikov
Toppianist Alexander Melnikov (foto) is ondertussen geen onbekende meer voor het Concertgebouwpubliek. In 2011 kreeg hij een staande ovatie na zijn vertolking van werk van Sjostakovitsj.

Nu brengt de Russische pianist samen met B’Rock enkele muzikale momentopnames van Mozart als kind, als adolescent en als jongvolwassene. Wie het werk van Mozart kent, weet dat dit opnieuw een avond genieten wordt. Deze muzikale vogelvlucht is bovendien een ideale kennismaking met een van ’s werelds bekendste componisten.

Het is haast onvoorstelbaar dat Mozart amper acht was toen hij zijn eerste symfonie componeerde. En toch wijst dit aanstekelijke werk onmiskenbaar vooruit naar de combinatie van energie en melancholie die zijn latere muziek zou typeren. Hoewel het net als zijn overige vroege composities zweemt naar modellen uit de oorden die hij als wonderkind met Europese renommee afschuimde, zette hij die voorbeelden meteen naar eigen hand. Mozart zou in ijltempo evolueren, wat B’Rock illustreert door muzikale momentopnames te maken van de componist als kind (KV16), adolescent (KV128) en jongvolwassene (KV271).
Het pianoconcerto KV271 draagt de toepasselijke bijnaam ‘Jeunehomme’, weliswaar naar de vrouw voor wie het vermoedelijk werd gecomponeerd. In Alexander Melnikov vindt dit meesterwerk een gedroomde vertolker.
Als klap op de vuurpijl speelt B’Rock Symfonie nr. 39 van Mozarts collega Joseph Haydn.

Zaterdag 16 maart in het Concertgebouw.

(bron: Uit in Vlaanderen)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: