Vasten?!

Alhoewel carnaval overal ter wereld volop wordt gevierd, is de katholieke traditie van de vasten op de achtergrond geraakt.  Het carnaval loopt traditioneel gedurende drie dagen, van zondag tot dinsdagavond, vastenavond, de dag voor Aswoensdag, de start van de 40 dagen durende vastenperiode tot Pasen.

De vasten komt voor in verschillende religies.  Ook het Jodendom, de Islam (Ramadan), het hindoeïsme en boeddhisme kennen vastenrituelen. Het is een periode van soberheid en bezinning.

De natuurgeneeskunde heeft de heilzame werking van vasten voor lichaam en geest opgepikt uit de religies. Het vasten wordt dan een manier om het lichaam te reinigen van schadelijke afvalstoffen, het maagdarmstelsel enige tijd rust te geven, en stil te staan bij gezonde voeding en een evenwichtig levenspatroon.

En ook de reguliere geneeskunde erkent meer en meer de positieve effecten van vasten bij bepaalde aandoeningen.  Eigenlijk is dat ook niet zo verwonderlijk.   Vasten is al zo oud als de wereld. De eerste schriftelijke aanwijzing daarvoor stamt uit 3600 v.C.  toen een Egyptische arts de volgende woorden aan het papyrus toevertrouwde: “De mens eet te veel. Hij leeft maar van een kwart van wat hij eet. Van de overige driekwart leven de artsen.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: