België, een geschiedenis van onderuit

Dit boek onder de redactie van de Brugse historicus Jan Dumolyn en auteur Tjen Mampaey, brengt ons de geschiedenis van de “kleine man” in België.   

Het is een moderne benadering van de geschiedenis.  Niet zoals eeuwenlang de gewoonte was, nog tot zestig, zeventig jaar geleden, de beschrijving van de politieke, diplomatieke en militaire geschiedenis en de elite van de samenleving, maar een geschiedenis van de alledaagse leefwerelden en ervaringen.

Het begrip ‘België’ is vóór 1830 natuurlijk vrij anachronistisch, men spreekt gewoonlijk over de ‘Zuidelijke Nederlanden’. De redactie koos bewust voor een langetermijnperspectief, vanaf de middeleeuwen tot nu. Ze presenteren telkens momentopnamen van het dagelijkse leven bij verschillende ondergeschikte sociale groepen. Concrete historische bronnen, originele bewijsstukken en brieven en dagboeken brengen het verleden van de gewone mensen opnieuw tot leven. De auteurs van dit boek, allemaal specialisten in hun vakgebied, behandelen bijna een millennium levende geschiedenis, met de klemtoon op de recentste periode.  Zo lezen we in de inleiding van het boek. 

En verder ook nog:
Geschiedenis wordt niet per se geschreven om er het heden mee te verklaren. Toch blijft het noodzakelijk te onderzoeken hoe het vroeger met de gewone mensen was gesteld. Om de fundamentele ongelijkheid in onze eenentwintigste eeuw te begrijpen. Om in te zien hoe sociale strijd toch dikwijls resultaten heeft opgeleverd. Als we hier over het verleden schrijven, doen we dat niet om het blindelings met het heden te verbinden. Wel proberen we linken te leggen en evoluties te bestuderen die zich tot op vandaag voortzetten. Ze kunnen op hun beurt interessant zijn voor al wie vandaag opkomt voor een rechtvaardiger maatschappij.

Het is om vele redenen de moeite waard om gelezen te worden, aldus nog professor Els Witte bij haar voorstelling van het boek.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: