De Openbare Bibliotheek Brugge verwierf recent een 19de eeuws handschrift van Ernest Rembry

Ernest Rembry werd in 1835 in Moorsele geboren en in 1858 tot priester gewijd. Een jaar later werd hij onderpastoor op de parochie Sint-Gillis te Brugge. Hoewel hij de parochie  3 jaar later al verliet voor een loopbaan in dienst van de bisschop, bleef hij er zeer intens mee verbonden. Een groot deel van zijn tijd besteedde hij aan de studie van de patroonheilige van die parochie.

In 1860 startte hij zijn opzoekingen voor “Saint Gilles: sa vie, ses reliques, son culte en Belgique et dans le Nord de la France: essai d’hagiographie”, een tweedelig werk dat pas in 1881 zou verschijnen. In 1896 verscheen “De bekende pastors van Sint-Gillis te Brugge 1311-1896: met aanteekeningen over kerk en parochie”.

Tijdens zijn studies aan het kleinseminarie te Roeselare was Ernest Rembry in contact gekomen met Guido Gezelle. Het werd het begin van een levenslange vriendschap. Voor zijn studie over Sint-Gillis ging Rembry vaak te rade bij Guido Gezelle. Uit de briefwisseling tussen beide heren, gedeeltelijk bewaard in de Openbare bibliotheek Brugge, blijkt de grote waardering die beide priesters voor elkaar hadden. Na het verschijnen van “Saint Gilles” schreef Guido Gezelle zeer lovende kritiek in de “Gazette van Kortrijk”. Ook in “Rond den Heerd” verscheen een lovend artikel over dit omvangrijk werk van de hand van Adolf Duclos.

Het handschrift dat de bibliotheek recent kon aankopen draagt als titel “Recherches historiques sur l’Eglise de Saint-Gilles à Bruges. Miscellanea.” Het zijn notities over de Brugse Sint-Gilliskerk, verzameld in een schrift. Het is in een zeer verzorgd handschrift geschreven en lijkt een manuscript, bijna klaar om gedrukt te worden. We hebben echter nergens een gedrukte versie van het werk gevonden. Het draagt als jaartal 1864-1866, en dateert dus van lang voor de publicatie van “Saint Gilles: sa vie, ses reliques, son culte.” Waarschijnlijk is het een zeer vroege versie van die grote studie. In het bisschoppelijk archief te Brugge vinden we ook een map terug met eenzelfde titel. Die map bevat tientallen losse notities aangaande de Sint-Gilliskerk en haar priesters en is duidelijk een voorstudie voor latere publicatie.

Noot: Ernest Rembry zetelde in 1876 in de eerste bibliotheekcommissie van de Openbare Bibliotheek Brugge.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: