De beste non-fictie van 2012

De eindejaarslijstjes liggen alweer achter ons.  Opvallend kwamen in de boekentops van 2012 zowel in “De Morgen” als in “de Standaard der Letteren” nogal wat boeken voor die maatschappijkritisch getint zijn.

In “Identiteit” gaat Paul Verhaeghe op zoek naar de invloed van de omgeving op het vormen van de identiteit van de mens.  Hij confronteert ons met wat hij noemt de “neoliberale meritocratie” waarin “iedereen moet streven naar zo veel mogelijk individueel succes en financieel gewin ten koste van anderen”. 

Met “Absurde overvloed” schetst Michael Foley het beeld dat een overvloed aan welvaart en keuzemogelijkheden eerder afbreuk doet aan geluk dan er wat aan toe te voegen.

Hoe de rijken de wereld regeren” van Michael Parenti is een eerder agressieve maatschappijkritiek over het economisch, politiek en militair imperialisme van de Verenigde Staten.

En als afsluiter is er nog “Stil : de kracht van introvert zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen” van Susan Cain.  Ze houdt in haar boek een pleidooi voor meer aandacht voor de kwaliteiten van introverte mensen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: