STCV: Short Title Catalogus Vlaanderen

Midden mei 2012 ging STCV aan de slag in de Brugse bibliotheek. De Short Title Catalogus Vlaanderen (STCV) is een online databank met uitgebreide bibliografische beschrijvingen van drukken die van de pers kwamen in Vlaanderen (inclusief Brussel) vóór 1801. Het project werd opgericht in 2000 en heeft inmiddels al 16 Vlaamse bibliotheken en archieven bezocht. Daarnaast bevat de databank ook exemplaren uit 14 niet-Vlaamse instellingen, bijvoorbeeld bibliotheken van Frankrijk, Nederland en de Verenigde Staten. Momenteel zijn er zo’n 18.000 beschrijvingen te vinden, gebaseerd op nauwkeurig onderzoek van meer dan 30.600 exemplaren. Wat er juist verwerkt werd en waar men actief bezig is, vind je hier.

Nu is het dus de beurt aan de Brugse erfgoedcollectie. De voorbije 7,5 maanden werden er alvast meer dan 1340 exemplaren uit deze collectie beschreven en toegevoegd aan de STCV-databank. Een klein derde hiervan zijn exemplaren waarvan al een beschrijving aanwezig was in de databank, gebaseerd op werken van een andere instelling. In dit geval is het een kwestie van het Brugse exemplaar hieraan toe te voegen met vermelding van enkele exemplaarspecifieke gegevens, zoals ontbrekende bladen of toegevoegde illustraties. De overgrote meerderheid echter zijn boeken die nog niet in de STCV-databank te vinden waren. Hiervan worden dus, op basis van het exemplaar uit de Brugse bibliotheek, uitgebreide beschrijvingen opgemaakt en toegevoegd.

STCV

Niet minder dan 74% van deze nieuw toegevoegde werken zijn gedrukt door Brugse drukkers. Dit betekent dat het aandeel van Brugse drukkers in STCV alvast verdrievoudigd is! Hierbij vinden we grote namen terug zoals Nicolaas Breyghel, Jozef de Busscher, Pieter vande Cappelle, Cornelis de Moor, Joseph van Praet, Petrus de Sloovere en Andreas Wydts, maar ook vele kleinere en minder gekende drukkers, zoals Jan Baptist Verhulst. Deze laatste, waarvan we hierboven een voorbeeld  van zijn drukwerk zien, was actief als drukker in Brugge in het eerste kwart van de achttiende eeuw.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: