Vlaamse films triomferen op filmfestival van Valladolid

“Het Vijfde seizoen” van Peter Brosens en Jessica Woodworth, “Tot Altijd” van Nic Balthazar en “Dood van een schaduw” van Tom Van Avermaet vallen rijkelijk in de prijzen op het 57ste Internationaal Filmfestival van Valladolid in Spanje.
Het Internationaal filmfestival van Valladolid is één van de oudste en meest gevestigde festivals van Europa. En de Vlaamse films triomferen op dit festival. Het is het tweede jaar op rij dat Vlaamse films sterk scoren in Vallodolid.

In de Internationale Competitie ging “Het vijfde seizoen” van Peter Brosens en Jessica Woodworth aan de haal met de Prijs van de Internationale Jury, de Fipresci Internationale Persprijs en de Prijs van de Jongerenjury.
“Het vijfde seizoen” is de derde speelfilm van het duo Brosens-Woodworth (na Khadak en Altiplano).
Voor hun nieuwste film trekken de regisseurs naar de Condroz. De wereld wordt getroffen door een catastrofe. Na de winter weigert de natuur dienst: de lente blijft uit, insecten verdwijnen, koeien weigeren melk te geven en door het gebrek aan gewassen dreigt er hongersnood. De bevolking van een klein dorpje zoekt een schuldige.

Ook “Tot altijd” van Nic Balthazar dat in de Meeting Point competitie werd vertoond, deelde in de prijzen: de film won zowel de Punto de Encuentro Prijs voor Beste Film, als de Publieksprijs.
“Tot Altijd” is gebaseerd op het ware verhaal van Mario Verstraete, de MS-patiënt die jarenlang vocht voor de euthanasiewetgeving in ons land en uiteindelijk ook de eerste was om er in 2002 gebruik van te maken.

Tom Van Avermaets “Dood van een Schaduw” (foto) won de Seminci Valladolid/European Film Award, waardoor deze korte film ook als eerste genomineerd is voor de European Film Award voor Beste Korte Film in 2013. De film gaat over een soldaat die tijdens de Eerste Wereldoorlog sterft. Een vreemde verzamelaar heeft zijn schaduw gevangen en heeft hem een nieuwe kans tot leven gegeven in ruil voor het vangen van 10.000 schaduwen.

Tenslotte werd Matthias Schoenaerts op dit festival uitgeroepen tot Beste Acteur voor zijn rol in Jacques Audiards “De rouille et d’os”. Deze speelfilm, waarin Schoenaerts aan de zijde van Oscarwinnares Marion Cotillard speelt, won ook de Prijzen voor Beste Scenario en Beste Regisseur.

Bron: Vlaams Audiovisueel Fonds

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: