Nobelprijzen

Elk jaar wordt begin oktober het startschot gegeven voor de uitreiking van de Nobelprijzen.   

In zijn testament bepaalde de Zweedse industrieel Alfred Nobel dat zijn fortuin na zijn dood gebruikt moest worden voor wetenschappelijk onderzoek.  De jaarlijkse prijzen worden betaald uit de intresten van zijn vermogen en hoewel de bedragen aanzienlijk zijn, is het prestige voor de wetenschappers nog belangrijker. 
Als chemicus was Alfred Nobel ook de uitvinder van het dynamiet.

De uitreiking van de prijzen vindt steeds plaats in Stockholm op 10 december, op de sterfdag van zijn stichter.  De prijs voor de vrede wordt uitgereikt in Oslo op dezelfde dag.

Voor 2012 zijn de prijzen als volgt verdeeld:

Geneeskunde:  de Japanner Shinya Yamanaka en de Brit John Gurdon ontvangen de prijs voor hun ontdekking dat volgroeide cellen geherprogrammeerd kunnen worden tot stamcellen die zich tot alle soorten lichaamsweefsels kunnen ontwikkelen.

Natuurkunde: de Fransman Serge Haroche en de Amerikaan David Wineland worden beloond voor hun baanbrekend onderzoek op het gebied van het meten en manipuleren van afzonderlijke kwantumsystemen.

Scheikunde:  de Amerikanen Robert Lefkowitz en Brian Kobilka ontvangen de prijs voor hun onderzoek naar G-eiwit gekoppelde receptoren.  Hun werk was van grote betekenis bij de ontwikkeling van de hedendaagse medicijnen.

Literatuur:  de Chinese schrijver Mo Yan mengt volgens het comité ‘volksverhalen, verleden en heden met een verbeeldend realisme’.  In het Westen is de auteur het best bekend vanwege zijn roman “Het rode korenveld”. De naam Mo Yan is een pseudoniem en betekent “spreek niet”.  De echte naam van de auteur is  Guan Moye.  Hij wordt bestempeld als een Chinese auteur van bestsellers die het lot van eenvoudige mensen beschrijft.

Vrede : de Europese Unie ontvangt vanwege het Nobelprijscomité de prijs omdat ze al “meer dan 60 jaar bijdraagt aan de bevordering van vrede en verzoening, democratie en mensenrechten in Europa.”  De EU speelde een grote rol in de verzoening van Duitsland en Frankrijk vlak na Wereldoorlog II.

Sinds 1968 bestaat er ook een Nobelprijs Economie.  Deze gaat niet terug op het testament van Alfred Nobel maar werd wel in het leven geroepen te zijner nagedachtenis.  De prijs is nogal omstreden omdat hij bijna altijd aan Amerikanen wordt uitgereikt.  Zo ook dit jaar. Alvin E. Roth en Lloyd S. Shapley ontvangen de prijs voor hun “theorie van stabiele toewijzingen en de praktijk van marktdesign”.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: