De haarlok van Guido Gezelle

Luguber als het mag lijken, was het vroeger een courante praktijk om een haarlok van een overleden familielid of vriend te bewaren. Zo ook van Guido Gezelle, wiens secretaresse Cordelia Van De Wiele enkele afgeknipte haren van de dichter in een klein medaillon koesterde.

Cordelia Van De Wiele (18/06/1840-16/02/1929), verzekeringsagente, werd Gezelles secretaresse in Kortrijk. Ze was een soort van persoonlijke assistente die zich niet alleen professioneel, maar ook persoonlijk om het welzijn van de dichter bekommerde. Ze hielp hem vooral met de “Woordentas” (Gezelles taalkundige verzameling), met zijn correspondentie en het kopiëren van de nethandschriften voor de drukkers.  Haar waardering deed haar ook naar de pen grijpen en in 1888 schreef ze een nieuwjaarswens voor Gezelle, later verschenen in “Biekorf.

Dat deze haarlok, net als zijn hersenen, afgietsels van handen, dodenmasker en enig meubilair bewaard bleef, is meer dan toevallig. Het vervulde de rol van relikwie en beantwoordde aan het verlangen naar een lijfelijke herinnering aan de persoon die achter het oeuvre steekt. Gezelle deelt deze eer met andere grote schrijvers als Goethe, Austen, Shelley, Multatuli of Reve.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: