Brugse abdijbibliotheken en Open Monumentendagen in Brugge (8 en 9 september)

Steeds opnieuw zijn de Open Monumentendagen in Brugge  een hoogfeest voor wie erfgoed in het hart draagt. Dit jaar wordt het heel  bijzonder, want met een jaarthema als “Muziek, woord en beeld”  is het  aanbod van monumenten, lezingen, tentoonstellingen en wandelingen ongeëvenaard.

Het wordt dus opnieuw moeilijk kiezen uit dit overvolle programma, met onder meer de wandeling “Brugge boekenstad”, expo’s over boekenillustrator  Jules Fonteyne,  Guido Gezelle en oude muziek(handschriften), en  lezingen over Brugse abdijbibliotheken, de bibliotheek van de kapucijnen en de middeleeuwse bibliotheek van de Jeruzalemkapel, over de Brugse belangstelling voor de boeken van de Verlichtingsfilosofen en over Victor Hugo’s “neogotische” belangstelling voor middeleeuwse architectuur.   

Onze  Openbare Bibliotheek participeert in de Brugse Open Monumentendagen met een lezing door wetenschappelijk medewerker Ludo Vandamme over ‘Abdijbibliotheken in Brugge, heden en verleden’, een lezing van een half uur in de bijzonder fraaie 17de-eeuwse spreekkamer van de Godelieve-abdij in de Boeveriestraat 45 (zaterdag  8 september om 14.00 uur; zondag 9 september om 14.00 uur). 

In deze lezing worden de Brugse abdijbibliotheken in kaart gebracht en wordt hun geschiedenis geschetst. Op enkele bibliotheken en collecties wordt dieper ingegaan: de bibliotheek van de Godelieve-abdij, de middeleeuwse handschriften van de voormalige cisterciënzerabdijen Ter Doest en Ten Duinen, de grote betekenis van de Eekhoutabdij, de bijzonder omvangrijke abdijbibliotheek van Zevenkerken in Sint-Andries, met bijna 100.000 boeken vóór 1900. Een rijk en verscheiden boekenverhaal. Iedereen is welkom.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: