Anna Karenina

De leesgroep van de bib bestaat al sinds 1998, maar het heeft tot nu – 15 jaar later – geduurd alvorens L.N. Tolstoj, een van de grootste literaire schrijvers ooit, aan bod komt. Tolstoj (1828-1910) schreef romans, novellen en toneelstukken. Zijn bekendste werken zijn “Oorlog en vrede” en “Anna Karenina”. De keuze van Pascal Cornet, die de leesgroep leidt, is gevallen op die laatste klepper uit de Russische letterkunde.

Anna is gehuwd met de twintig jaar oudere Aleksej Karenin, maar wordt verliefd op de jonge officier graaf Wronski. Nadat ze haar gezin verlaat om bij Wronski te zijn, beginnen de gevoelens van schuld en schaamte haar leven steeds meer te beheersen.
Parallel en contrasterend met Anna en Wronski beschrijft Tolstoj nog twee echtparen: Levin en Kitty die veel problemen ondervinden tijdens de eerste periode van hun huwelijk en Stefan Oblonski en Dolly die al jaren ongelukkig getrouwd zijn. Beide echtparen blijven samen, respectievelijk dankzij Levins plichtsbesef en Dolly’s liefde voor de kinderen (ondanks Stefans lichtzinnigheid).

Het boek telt in pocketvorm 940 pagina’s in een klein lettertype, maar is een waar meesterwerk vol drama en romantiek dat elke literatuurliefhebber gewoonweg moet lezen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: