Blindekensprocessie te Brugge


Op 15 augustus in de voormiddag trekt de Blindekensprocessie opnieuw door Brugge.  Deze stoet heeft zijn oorsprong in de slag bij de Pevelenberg in 1304 en zou daarmee een van de oudste – nog in eer gehouden – processies van Europa zijn.

De slag bij de Pevelenberg vond plaats in de nasleep van de Guldensporenslag (1302) en kadert in de jarenlange strijd tussen het graafschap Vlaanderen en de Franse koning. In augustus 1304 stond een Vlaams leger onder de leiding van Filips van Chieti, zoon van Gwijde van Dampierre, tegenover het leger van de Franse koning Filips de Schone. In het heetst van de strijd zou Filips de belofte gedaan hebben jaarlijks een kaars van 36 pond te offeren als hij en zijn mannen heelhuids naar Brugge konden terugkeren. Andere bronnen beweren dat de belofte gedaan werd door de Brugse vrouwen die daarmee bij Onze-Lieve-Vrouw een veilige thuiskomst van hun mannen wilden afsmeken.

Vast staat dat graaf Robrecht van Bethune na zijn terugkeer uit Frankrijk in 1305 in de Kreupelenstraat te Brugge een “gasthuis voor blinde lieden” liet bouwen om deze Brugse belofte na te komen. Sindsdien trekt de Brugse belofte, bij het publiek beter gekend als Blindekensprocessie, of Processie van Blindekens, jaarlijks op 15 augustus van de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Blindekens naar de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van de Potterie, langs de Potterierei.

Een Brugs drukwerkje van Paulus Roose sr. uit 1715 beschrijft de processie die op 15 augustus 1715 uitging naar aanleiding van het 400-jarige jubileum van de Belofte. De Korte verhandelinge…  (B245) bevat o.a. ook een beschrijving van de slag bij de Pevelenberg, overgenomen uit de Chronycke van Vlaenderen door de Brugse historicus Nicolas Despars (1522-1597).

Doorheen de geschiedenis zijn er een aantal jaren geweest dat de processie niet kon doorgaan. Dit was onder meer het geval tijdens de Franse overheersing en beide wereldoorlogen.

Ook 100 jaar geleden, in 1912, trok de Blindekensprocessie niet door de Brugse straten. Een brand had namelijk enkele weken voordien de opslagplaats met kledij in de as gelegd. La Patrie meldt: “Un autre malheur moins grand et plus difficilement reparable est arrrivé: chez M. Dhoore etaient remisés tous les costumes de la pittoresque procession de N.D. des aveugles. Ceux-ci, qui d’ailleurs sont assurés, seront difficilement reconstitués.” Het jaar daarop werd de stoet opnieuw ingericht. Kanunnik Adolf Duclos, die reeds in 1875 de processie vernieuwd had en uitgebreid had met een historisch luik, stond in voor de organisatie. De inwoners van West-Brugge hadden zelf financieel bijgedragen.

Advertenties

One Response to Blindekensprocessie te Brugge

  1. Rutten Ludo schreef:

    Proficiat Bruggelingen dat ge deze zinvolle processie als gevolg van een belofte aan Onze Lieve Vrouw naar aanleiding van de slag bij Pevelenberg ook na 700 jaar blijft volhouden !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: