De papieren wereld van Pieter Le Doulx digitaal ontsloten

http://www.historischebronnenbrugge.be  is sinds kort opnieuw een bron rijker, de elfde in de reeks. Onder de titel ‘Pieter Le Doulx over vermaarde Bruggelingen’ werden zelfs twee handschriften volledig gedigitaliseerd, met registers ontsloten en in een ruime, cultuurhistorische context geplaatst. Beide vaak geraadpleegde en geciteerde manuscripten worden bewaard in het Stadsarchief  Brugge.

Wie zich op het pad van de Brugse (kunst)geschiedenis begeeft, komt al vrij vlug de Brugse kunstschilder en kroniekschrijver Pieter Le Doulx (1730-1787) tegen. Vanuit een uitgesproken belangstelling voor het verleden en het erfgoed van Brugge verzamelde Le Doulx wat kon bijdragen tot een betere kennis van zijn geboortestad. Deze verzamelingen gaf hij vorm in vaak hybride handschriften, waarvan er meer dan 30 konden worden geïdentificeerd. Pieter Le Doulx staat voor de antiquarische belangstelling voor de eigen geschiedenis die karakteristiek was voor de 18de eeuw.

Omdat Le Doulx zijn oor te luisteren legde bij tijdgenoten en toegang had tot documenten die vandaag niet meer beschikbaar zijn, zijn sommige van zijn handschriften ook voor huidige vorsers van belang als eersterangsbronnen. Dit geldt in eerste instantie voor zijn pantheons van belangrijke Bruggelingen. Het zijn deze handschriften die nu via www.historischebronnenbrugge.be beschikbaar worden gesteld: Levens der konst-schilders, konstenaers en konstenaeressen  (…) de welke van de stadt van Brugge gebooren syn, ofte aldaer hunne konsten geoeffent hebben en Levens der Geleerde ende Vermaerde Mannen Der Stad van Brugge.

Le Doulx’ papieren wereld bestond uit een imponerende bibliotheek, grote aantallen fraaie tekeningen en uiteraard zijn steeds aangroeiende eigen handschriftenverzameling. Van deze handschriften worden er vandaag vijf bewaard in onze Openbare Bibliotheek. Het gaat om de handschriften 440 (Levens van de graven van Vlaenderen), 445 (Alle de wetten der stadt van Brugghe, 1250-1797), met toevoeging van ingekleurde wapenschilden (zie illustratie) van de belangrijkste magistratenfamilies), 448 (Aanteekeningen wegens het Brugsche stads-huys), met aquarellen van de beelden op de voorgevel van het Brugse stadshuis), 597 (Levens der konst-schilders, konstenaers en konstenaeressen … in Brugge), een kopie door de priester Jan-Baptist Dienberghe van het handschrift dat in het Brugse stadsarchief wordt bewaard), en 605 (Succinte copie der Jaerboeken van Brugghe, 1685-1781), een kopie van de aanvullingen door Le Doulx op de nog steeds onuitgegeven, 17de eeuwse Brugse kroniek (Rare geschriften) van Jacques Inbona).

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: