Else Holmelund Minarik overleden

De Deense-Amerikaanse auteur Else Holmelund Minarik is op 12 juli overleden op 91-jarige leeftijd. Ze werd vooral bekend met haar verhalen over Kleine Beer.

Else Holmelund Minarik werd geboren in Denemarken maar emigreerde op vierjarige leeftijd naar Amerika. Na haar studies aan Queens College in New York was ze eerst reporter bij The Daily Sentinel of Rome (New York) en tijdens WOII gaf ze als onderwijzeres les aan kinderen die nog maar net kunnen lezen. Vanuit die ervaring ontstond haar wereldberoemde reeks over Kleine Beer. Minarik vond namelijk dat er voor kinderen die het lezen net onder de knie hadden onvoldoende aanbod was om de zomervakantie te overbruggen. En dus ging ze zelf aan het schrijven.

Het eerste deel van de reeks, Kleine Beer, kwam in 1957 uit en was meteen een succes. De illustraties zijn van de hand van Maurice Sendak. Kleine Beer is een vriendelijk diertje met veel fantasie, dat dezelfde dingen meemaakt als kleine kinderen. Vriendjes maken, onafhankelijk worden, risico’s durven nemen: dat kan hij gelukkig allemaal omdat hij in zo’n warm, liefdevol gezin woont.
Wereldwijd zijn er meer dan 6 miljoen boekjes van Kleine Beer verkocht. In het Nederlands taalgebied verscheen de reeks bij uitgeverij Ploegsma.

[Bron: Villa Kakelbont]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: