Rutger Kopland is niet meer

Kort na Gerrit Komrij verliest Nederland nog een van zijn grote, populaire dichters. In de nacht van 11 op 12 juli overleed Rutger Kopland op 77-jarige leeftijd. De dichter was al een tijdje ziek, hij had zich na een ernstig auto-ongeval in 2005 al uit het publieke leven teruggetrokken. Kopland, pseudoniem voor Rudi van den Hoofdakker, debuteerde in 1966 met de bundel “Onder het vee”. Daarna volgden nog 14 dichtbundels en literaire essays. De natuur in al zijn facetten en het voorbijgaan van de tijd vormden vaak onderwerp van zijn poëzie. In 1988 ontving hij de P.C. Hooftprijs voor zijn oeuvre en tien jaar later kreeg hij de VSB Poëzieprijs voor zijn bundel “Tot het ons loslaat”.
Rutger Kopland was niet alleen dichter maar ook psychiater, wetenschapper en gerenommeerd hoogleraar.  Hij verdiepte zich in depressiebestrijding en in de betekenis van de slaap en de biologische klok voor het emotionele leven. Rutger Kopland ontving ook eredoctoraten voor zijn verdiensten als wetenschapper en dichter.
“Jonge sla” werd een van zijn bekendste gedichten en groeide uit tot een begrip waarnaar zelfs een tijdschrift en een toneelgroep werden genoemd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: