STCV en de Openbare Bibliotheek Brugge

De Short Title Catalogus Vlaanderen (STCV) is een online databank van boeken die in Vlaanderen werden gedrukt vóór 1801. Deze databank wordt  overwegend gevoed vanuit de collecties van de partners  van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek (VEB) en van andere Vlaamse erfgoedinstellingen. Sinds 2009 wordt de STCV overigens beheerd door de Vlaamse Erfgoedbibliotheek.  Een STCV-projectmedewerker maakt deel uit van het VEB-team.

Sinds midden mei  is STCV projectmedewerkster Susanna De Schepper aan de slag in onze Openbare Bibliotheek. Ze voert er alle Brugse en andere ‘Vlaamse’ drukken vóór 1801 in de databank in. Ze treft er heel wat edities aan die nog niet in de databank zijn opgenomen. Waar dat wel het geval is, voegt ze bezitskenmerken van het ‘Brugse’ exemplaar toe aan de reeds aanwezige beschrijving.

Eerder deze week werd zo in Brugge de zeventienduizendste beschrijving in de STCV toegevoegd. Het betreft een reglement uit 1729 voor de goederentrafiek in de Brugse handelskom, gedrukt door de Brugse boekdrukker Andries Wydts.  Het is één van de  intussen  meer dan 150 oude drukken van onze Openbare Bibliotheek die de voorbije weken in de STCV werden ingebracht.

Het integreren van Brugse collecties in een landelijke database verhoogt de zichtbaarheid van het lokale erfgoed.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: