Het Gezellearchief en “De indiaan in Gezelle. Longfellows Song of Hiawatha vertaald”

In 1890 schrijft Guido Gezelle in een brief dat hij in het bezit is van een tomahawk en een vredespijp. Een mededeling die minder vreemd klinkt als men weet dat een indiaan gedurende vele jaren een belangrijke rol heeft gespeeld in Gezelles literaire leven. Zijn naam: Hiawatha.

Hiawatha is het hoofdpersonage van The Song of Hiawatha, het in 1855 verschenen indianenepos van de Amerikaanse auteur Henry W. Longfellow. Met dit epos wilde Longfellow de indianen voorstellen als de dragers van de oorspronkelijke Amerikaanse cultuur en zo meer respect voor hen vragen. Hij stelt ‘zijn’ Hiawatha samen met elementen uit verschillende indianenculturen.

Guido Gezelle kreeg kort na het verschijnen van Hiawatha een exemplaar in handen en begon het meteen te gebruiken in zijn Engelse lessen aan het Kleinseminarie in Roeselare. Na zijn overplaatsing naar Kortrijk werd Gezelle gepolst om een student, Emile Lauwers, bij te staan bij de vertaling van Hiawatha. Hij stemde toe, maar toen het manuscript in 1879 richting drukker zou vertrekken, stelde hij zijn veto. Gezelle wilde zelf met een vertaling komen die zou aantonen dat het Vlaams een volwaardige, literaire taal is. In 1886, na lang wachten, was het zover en verscheen Gezelles vertaling, die volgens sommigen beter was dan het origineel van Longfellow. Bovendien zou Gezelles vertaalarbeid van grote invloed blijken op zijn eigen latere werk.

De tentoonstelling ‘De indiaan in Gezelle’ opent met originele objecten uit de indianencultuur, door Longfellow vermeld in zijn epos: met kralen versierde mocassins, een pijpenkop, een pijp-tomahawk, enz. Daarna belicht de tentoonstelling Longfellows Song of Hiawatha, Gezelles bronnen over de indianencultuur en het vertaalproces aan de hand van de stukken uit het Guido Gezellearchief van de Openbare Bibliotheek Brugge.

Wie wil, kan bij een bezoek aan de tentoonstelling zelf ook creatief aan de slag met taal en op ‘Gezelliaanse wijze’ nieuwe woorden creëren.

Praktisch : Gezelle [ Bruggemuseum], Rolweg 64, 8000 Brugge , van 30 juni – 11 november 2012
Open van dinsdag tot zondag, van 09.30 tot 12.30u en van 13.30 tot 17u
Tickets: 2 euro, 1 euro (reductie/jongeren), gratis (kinderen < 6, Bruggelingen)
www.museabrugge.bewww.12plekken.be
Voor meer informatie over Gezelle en Hiawatha : www.gezelle.be >dossiers>Hiawatha

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: