“13 uur” van Deon Meyer is VN-Thriller van het Jaar 2012

In de Vrij Nederland Detective- en Thrillergids staan 694 boeken, waarvan veel sterren-, maar slechts zeven vijfsterrenboeken. Daaruit koos de jury de VN-Thriller van het Jaar. Een boek dat naar adem doet happen.

In “13 uur” lost de Zuid-Afrikaanse schrijver Deon Meyer twee moorden en een verdwijning op. Het boek scoort hoog op alle criteria die de jury belangrijk vond. De setting van zijn verhaal is ideaal: een stad (Kaapstad) en een politiekorps in een land waarin na de apartheid diverse bevolkingsgroepen met elkaar moeten leren samenwerken. Dat levert allerhande problemen op die misdaad in de hand werken en de oplossing ervan bemoeilijken. In het politiekorps moeten niet alleen huidskleur maar ook taalverschillen worden overbrugd. En corruptie? Ja, natuurlijk. Je voelt direct mee met inspecteur Bennie Griessel die zich als mentor van aankomende inspecteurs tussen al die verschillende mensen, onkunde, geldgebrek, stroomstoringen, tijdgebrek en zijn eigen miserie staand moet houden. En dan is er ook nog sprake van politieke druk uit het buitenland en een beroemd slachtoffer. Meyer vertelt het extreem snel, verhaalstukjes duren vaak maar enkele alinea’s en tot het eind blijven ze met elkaar vervlochten. De stijl die naar adem doet happen past precies bij het gegeven dat er een meisje is dat nog op de vlucht is. Du moment, een heel boek lang. Met ongekende vaart. De jury constateerde snel: dit het spannendste boek van afgelopen jaar. (Bron: VN Detective- en Thrillergids).

In Hoofdbibliotheek Biekorf staat een boekenstand met boeken die in de thrillergids vermeld staan. De thrillergids zelf ligt er ook ter inzage. Via Cabrio kan je gemakkelijk de boeken uit de thrillergids oproepen via deze link (of de permanente link linksboven op het startscherm van Cabrio).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: