Boek voor zienden en blinden bekroond

“Rare snuiters” van Jan Dewitte en Freya Vlerick heeft een ‘White Raven Special Mention’ gekregen, een internationale prijs voor Kinder- en Jeugdliteratuur. Het is een bijzonder boek voor slecht- en voor goedziende kinderen.

De International Youth Library in München, de grootste bibliotheek van internationale jongeren- en kinderliteratuur ter wereld, kiest elk jaar White Ravens of ‘Witte Raven’.  Het zijn buitengewone, vernieuwende boeken, inspirerend, provocerend, en van de bovenste plank inzake taal, inhoud en illustratie zegt de jury.

Dit jaar waren er 250 nominaties in 30 talen uit meer dan 40 landen, waaronder vier Vlaamse en zeven Nederlandse boeken.  Rare snuiters is één van de negen winnaars.

Rare snuiters is een prenten- en gedichtenboek van Jan Dewitte (tekst) en Freya Vlerick (illustraties). Ze hebben er drie en een half jaar aan gewerkt. Rare snuiters verscheen in maart 2011 bij PoëzieCentrum dat samenwerkte met Blindenzorg Licht en Liefde vzw.

Het is een inclusief boek. Kinderen met een leesbeperking (blind, slechtziend, dyslectisch…) worden op hun wenken bediend met grote prenten, goede contrasten, duidelijke letters, reliëfdruk en braille. Bovendien leest Wim Opbrouck de gedichten in op een bijhorende cd-rom.

Voor kinderen die wel goed zien, is het boek ook aantrekkelijk. Tegelijk krijgen ze een inkijkje in de ervaringswereld van blinde leelftijdsgenoten.

[Bron: http://www.cobra.be/cm/cobra/boek/120426-sa-raresnuiters]

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: