Koningin Elisabethwedstrijd 2012

De Koningin Elisabethwedstrijd viert dit jaar zijn 75ste verjaardag. De wedstrijd werd in 1937 gecreëerd en droeg toen nog de naam van Eugène Ysaÿe. Koningin Elisabeth en de bekende Belgische violist en componist Ysaÿe stonden samen aan de wieg van dit project. Pas in 1951 kreeg de wedstrijd definitief de naam Koningin Elisabethwedstrijd.
Net als de allereerste keer in 1937 is het dit jaar een concours voor violisten. De deelnemers komen uit alle hoeken van de wereld en er zijn vier Belgen bij: Claire Dassesse, Eugenia Ryabinina, Marc Bouchkov en Jolente De Maeyer.

Muziekliefhebbers kunnen op Cobra.be de wedstrijd live volgen vanaf de halve finales op 7 mei tot en met de eindproclamatie op 26 mei.
Radio Klara brengt samenvattingen van de halve finales en zendt de finalesessies live uit. Op klara.be kun je ook uitgebreid beelden bekijken van de wedstrijd.
Op televisie zijn er rechtstreekse uitzendingen van de finalesessies op “Op 12”, het nieuwe kanaal van de VRT. Op Canvas kun je kijken naar ruime samenvattingen van de halve finales en integrale heruitzendingen van de finalesessies.

Ondertussen gaat het Thomas Blondelle, de tweede laureaat van vorig jaar, voor de wind. De Brugse tenor brengt zijn eerste cd uit. ‘Banalités’ is een verzameling grappige, vrolijke, cynische liedjes. Met onder andere enkele minder bekende parels van grootmeesters als Mahler, Haydn en Donizetti . Daarnaast staan ook vijf eigen composities op deze cd.
Thomas Blondelle stelt zijn ‘Banalités’ voor op zondag 13 mei met een concert in het Brugse Concertgebouw.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: