Tip van de bib: “Pure” van Andrew Miller

Pure” van Andrew Miller.

Parijs, 1785. De jonge ingenieur Jean-Baptiste Baratte krijgt de opdracht om “Les Innocents” te verwijderen, een kerkhof waarvan de stank en zwaveldampen de Parijse lucht vergiftigen. Deze levendige historische roman werd terecht met de Costa award 2012 bekroond. Hij is vooralsnog enkel in het Engels te krijgen. Geen nood, want Millers vlotte proza laat zich zeer gemakkelijk lezen.

Baratte neem zijn intrek in de wijk vlak naast het kerkhof bij de familie Monnard. Al vlug valt hem op dat het kerkhof de bewoners in de greep heeft. Zo voelt de labiele dochter Ziguette zich verbonden met het kerkhof en geeft de adem van alle bewoners een grafgeur af. Ondanks de onmogelijke opdracht maakt Barrate er al snel vrienden zoals met excentrieke organist Armand de Saint-Meard en de jonge, mooie Jeanne die samen met haar grootvader op het kerkhof woont.

De start van de opgravingen met de hulp van een 30-tal mijnwerkers brengt niet alleen botten, gemummificeerde lichamen en dodelijke dampen naar boven, maar ontsluit ook andere vormen van kwaad. Brengt het kerkhof en zijn opgravingen ook de ondergang van Baratte met zich mee ? En wat is de rol van de mysterieuze prostitueé Héloise Godard?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: