Toots Thielemans 90!

Jean “Toots” Thielemans werd 90 jaar geleden geboren in de Brusselse Marollenwijk. Toen hij 3 was trad hij al op met zijn accordeon in het café van zijn ouders, later begon hij ook mondharmonica te spelen.
Tijdens de Duitse bezetting raakte hij verslaafd aan jazz of zoals hij zelf zegt, “besmet” door het jazzvirus. Zijn eerste idool was Django Reinhardt en al heel vroeg werd hij beïnvloed door Charlie Parker. Hij kreeg zijn bijnaam “Toots” naar Toots Mondello en Toots Camarata. Een eerste internationale doorbraak kwam er toen hij Benny Goodman vergezelde op zijn Europese tournee in 1950.  Twee jaar later immigreerde Toots naar de Verenigde Staten waar hij lid werd van de Charlie Parker’s All Stars in Philadelphia en ook 6 jaar samenwerkte met het George Shearing Quintet.

Toots creëerde een nieuw geluid door in unisono gitaar te spelen en te fluiten, een techniek die hij vaak toepaste toen hij muziek inspeelde voor commercials en bij ons vooral gekend is door zijn grote hit “Bluesette”.
Hij werd vaak gevraagd als harmonica solist voor filmmuziek o.a. voor de soundtrack van Midnight Cowboy, The Getaway, Sugarland Express, Turks Fruit, Jean de Florette
Toots speelde concerten en maakte opnames met musici als George Shearing, Ella Fitzgerald, Quincy Jones, Bill Evans, Jaco Pastorius, Natalie Cole, Pat Metheny, Paul Simon, Billy Joel… Je kunt Toots ook horen als solist op het tv-thema van Sesamstraat.

In 2001 krijg hij van Koning Albert de titel “Baron” en in datzelfde jaar ontving hij de titel “Doctor Honoris Causa” aan twee Brusselse universiteiten (VUB/ULB).  In 2006 krijgt hij van zanger Gilberto Gil, Braziliaans Minister van cultuur, de titel “Comendador da Ordem do Rio Branco”, een zeer hoge onderscheiding in Brazilië.

De National Endowment for the Arts vereerde hem met de NEA Jazz Master Award 2009, de hoogste onderscheiding voor een Jazz muzikant in de Verenigde Staten.

Speciaal voor zijn verjaardag zal Toots acht exclusieve verjaardagsconcerten geven in België, o.a. op 11 mei in het Brugse Concertgebouw. Niet alleen brengt hij zijn favoriete nummers met zijn intiem kwartet, de concerten worden ook in een uniek jasje gestoken.

Meer informatie over de concerten vind je hier.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: