Erfgoeddag 2012: Helden

Missionarissen : helden of avonturiers in de 19de – 20ste eeuw?

In de 19de en de 20ste eeuw werd een romantisch en paternalistisch beeld geschetst van de missionaris, waarin heldendom en martelaarschap centraal stonden. Paus Leo XIII verplichtte in 1880 alle priesters en gelovigen het overzeese missiewerk te steunen met gebed en (financiële) offers. Aan de hand van autografische brieven uit onze erfgoedcollectie belichten wij de missionering in Midden-Afrika met Amaat Vyncke, in Noord-Amerika met pater Pieter-Jan De Smet en in Zuid-Amerika met August Hoflack. Ook de missie van de Ongeschoeide Karmelieten uit Brugge naar Zuidwest-India komt aan bod.

Amaat Vyncke (1850-1883)
Amaat Vyncke werd geboren te Zedelgem in 1850 en vertrok in 1883 als missionaris van de Witte Paters naar Zanzibar en van daaruit naar Kibanga aan het Tanganikameer in Opper-Congo om er een nieuwe missiepost te stichten. Hij zette zich ook in bij de strijd tegen de slavenhandel. Hij overleed er als overste van de zending in 1888.

Pieter-Jan De Smet : de Grote Zwartrok (1801-1873)
Pater De Smet, door de Noord-Amerikaanse indianen de Grote Zwartrok genoemd, werd geboren te Dendermonde in 1801. In 1821 vertrok hij als jezuïet naar Missouri in de Verenigde Staten. Hij begon er zijn missiewerk bij de indianen in 1823. Door de jaren heen stichtte hij vele missies en won hij het vertrouwen van de Potowatomies, de Plathoofden, de Kalispels, de Priemharten en de Sioux. Vaak keerde hij naar Europa terug om geld en goederen te verzamelen voor zijn pionierswerk bij de roodhuiden. De Amerikaanse regering erkende zijn grote invloed op de indianen en belastte hem met verscheidene vredesopdrachten. Daarbij kon hij als enige blanke met het Sioux opperhoofd Sitting Bull onderhandelen. Tijdens zijn tochten legde hij 290.000 km af bij de roodhuiden. Hij overleed in Saint-Louis in 1873.

August Hoflack (1852 – 1921)
In de 19de eeuw zocht Argentinië naar immigranten voor de ontginning van de talrijke nog niet gecultiveerde gronden in de provincie Entre Rios ten noorden van Buenos Aires. Daar lag het werkterrein van August Hoflack. Deze missionaris werd geboren te Staden in 1852. Na zijn opleiding in Roeselare en zijn priesterwijding te Brugge, vertrok hij in 1891 vanuit Antwerpen naar Argentinië. Over de reis schrijft hij: “Op het schip waren een zestigtal passagiers waaronder 28 Belgen …we zijn doorgereisd naar Tenerife. Na 37 dagen kwamen we aan in Balvanera in de provicie Entre Rios nabij Villaguay”. Vanuit zijn missiepost schreef hij vele brieven naar Guido Gezelle, waarvan er een groot aantal bewaard bleven in ons Guido Gezellearchief. In 1897 werd hij pastoor benoemd in Villa Elisa. Na bijna 30 jaar missiewerk keerde hij in 1920 naar België terug. Hij ging bij zijn broer in Oostvleteren wonen, en overleed er in 1921.

Ongeschoeide karmelieten
Vanaf ongeveer 1850 kwam de hervormde Karmel langzaam maar zeker tot een grote bloei. In deze periode was zij zeer actief op missionair gebied. Zo is de Vlaamse ongeschoeide Karmel de bakermat geweest van een intense missionering in India. In het hoofdklooster te Gent werden op 10 maart 1901 de eerste Vlaamse ongeschoeide karmelieten, of discalsen, uitgewuifd. Samen met karmelieten uit het Baskenland werden zij naar Malabar gestuurd, de zuidwestkust van India. De Belgen en de Basken verdeelden dit gebied in vijf diocesen: Verapoly, Vijayapuram, Quion, Kottar en Trivandrum. Dit laatste, Trivandrum, werd gesticht door Mgr. Aloysius-Maria Benzinger, bisschop van Quion van 1905 tot 1931, en eén van de grote bezielers van de Malabar-missie. Bij zijn afscheid van India telde de missie 150.000 bekeerlingen.
Op Erfgoeddag tonen wij u beelden uit het archief van de paters discalsen uit de Ezelstraat te Brugge.

Van 22 april tot 31 mei
Hoofdbibliotheek Biekorf (striphoek / non-fictie)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: