22 april 2012 : Erfgoedddag in Hoofdbibliotheek Biekorf

De dag van het vertrekErfgoeddag 2012 heeft als thema “helden”. De erfgoedafdeling van de Openbare Bibliotheek vertaalde dit gegeven naar haar erfgoedcollecties en kwam uit bij het onderwerp missionarissen en missionering in de 19de en 20ste eeuw. Een aperitieflezing en een film omkaderen dit thema. We maken van de gelegenheid gebruik om in een demonstratie het baanbrekende CORES-project rond schaderegistratie en eerstelijnsrestauratie bij oude boeken voor te stellen, dat momenteel in de hoofdbibliotheek loopt.

1) Aperitieflezing (leeszaal, 1ste verdieping)

Vanaf het einde van de 18de eeuw, toen de kerk in Europa in een crisis verkeerde, vertrokken heel wat religieuzen uit Vlaanderen naar Noord-Amerika. Ze speelden een rol bij de ontsluiting en de kerstening van het gebied en bij de ‘pacificatie’ van de inlandse bevolking. De lezing wil die geschiedenis schetsen en daarbij ook stilstaan bij de West-Vlaamse invalshoek.

 Noord-Amerika was in de 19de  eeuw het beloofde land voor vele missionarissen. Ze spanden zich in om de christelijke boodschap te brengen in de taal van de autochtone bevolking. Het lot van de Noord-Amerikaanse indianenbevolking was verbonden met de kolonisatie van dit werelddeel. De kolonisators kochten land op. De lokale bevolking werd geteisterd door ziekten, alcohol en oorlog. De indiaanse godsdienst en de gebruiken werden niet langer geduld. Met de komst van de Europeanen werd ook het lot van de bizonpopulatie bezegeld.

 Over de boeiende belevenissen van deze missionarissen vertelt historicus en Kadoc-medewerker Luc Vints in de leeszaal om 11.00u. Dit wordt omkaderd door een film in de striphoek (gelijkvloers, achteraan) rond vier bekende Vlaamse missionarissen.

 2) Workshop CORES (gelijkvloers)

CORES staat voor Competentieplatfom voor Restauratie van Boeken en Archief . Het  is een samenwerkingsverband tussen Brugse erfgoedinstellingen en een onderwijspartner. De onderwijsinstelling is Syntra West vzw, de erfgoedinstellingen zijn de Erfgoedcel, de Openbare Bibliotheek, het Rijksarchief, het Stadsarchief, het OCMW-Archief en de archiefdiensten van het Bisdom en het Grootseminarie. Centraal staat de tweejarige opleiding “Restauratievakman van boeken en archief”. 

CORES en de Openbare Bibliotheek zetten samen  projecten op voor de conservering van oude boeken. Het zijn deze projecten die op Erfgoeddag via een demonstratie aan het publiek worden getoond. Docenten en studenten van CORES gaan aan de slag met oude boeken uit de erfgoedcollecties van de Openbare Bibliotheek. Zij laten zien hoe de schade van deze boeken wordt geregistreerd en hoe in een eerstelijnszorg kleine schade kan worden gerestaureerd. Uiteraard staan zowel de CORES-docenten en -studenten als de bibliothecaris klaar met een woordje uitleg en met een antwoord op uw vragen.

Bekijk hier de Trefpunt-uitzending over “de boekendokters”.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: