¡Flamenco! festival

Eind 2010 wordt flamenco door Unesco, de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties, toegevoegd aan de Immateriële Werelderfgoedlijst. Een ideaal aanknopingspunt voor Brugge Werelderfgoedstad om de poorten open te zwaaien en het vuur, het temperament en de betovering van ‘El Arte Flamenco’ in de schijnwerpers te plaatsen.

Het festival start dinsdag 20 maart met een lezing van Michel Gillain, virtuoos flamencogitarist en bezieler van flamencoprojecten. Hij gaat op zoek naar de oorsprong van het genre, een verhaal waarbij ook Vlamingen een rol speelden. Gillain doorspekt zijn relaas met livemuziek en anekdotes uit de tijd dat hij zelf in Andalusië woonde.

Vrijdag 23 maart is er in Cinema Lumière de voorstelling van “Flamenco flamenco” de nieuwste film van regisseur Carlos Saura. De film is een eerbetoon aan flamenco, een feest waarin passie en emotie vertaald worden in zang, beweging en muziek. Zowel de traditionele performers als de nieuwe generatie passeren hierbij de revue. De ideale opwarmer voor een vurig flamencoweekend!

In de Stadsschouwburg is er zaterdag 24 maart een concert van flamencogitarist Tomatito. Hij versmelt zijn eigen smaak en stijl met zigeunerinvloeden waarin het hart van Andalusië duidelijk blijft kloppen. Tomatito verbaast door zijn enorme beheersing van metriek en ritmiek.

Afsluiter van het festival is het concert van Amparo Cortés, bij wie het zigeunerbloed door de aderen stroomt. Ze werd op zeer jonge leeftijd ondergedompeld in de sfeer van de flamenco-gitano in Sevilla. Haar grillige levensloop bracht haar in België en het was Wannes Van de Velde die haar hier in de muziekwereld introduceerde. Amparo Cortés ontpopte zich als een natuurtalent, een zangeres met een enorme ‘duende’, een pakkende présence op het podium waarmee zij elk publiek weet te veroveren.
Op zondag 25 maart wordt de sfeervolle foyer van de Stadsschouwburg voor haar omgetoverd tot een ‘tablao’ voor een intiem optreden.

Klik hier voor meer informatie over het festival.

One Response to ¡Flamenco! festival

  1. […] Naar de bron van dit concert nieuws […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: