Cinema Novo festival

Het 29e festival van Cinema Novo brengt weer films uit Azië, Afrika en Latijns-Amerika naar de Brugse binnenstad. Het publiek kan er 10 dagen lang in contact komen met minder bekende filmlanden en -persoonlijkheden. Net als elk jaar zijn er een 70-tal langspeelfilms en documentaires te zien.

De openingsfilm van deze editie is de Canadase film “Monsieur Lazhar” van Philippe Falardeau. De film vertelt het verhaal van Lazhar, een Algerijnse immigrant, die leraar wordt in Montréal. Hij neemt er de plaats in van een lerares die tragisch om het leven is gekomen. Steeds meer raken de leerlingen gesteld op de eigenzinnige Monsieur Lazhar, die hen helpt met hun verdriet en rouw om hun vorige lerares.

De ‘Competitie’ is een belangrijke sectie van het festival. Het is een selectie van 9 films die niet eerder in België te zien waren.
Uit de Competitiefilms kiezen twee jury’s elk een winnaar: de Camera Novoprijs van de ‘gewone’ jury en de Amakourouprijs van de jongerenjury. De winnaars krijgen zo een betere kans in Belgische en Europese zalen. 
In de ‘Competitie’ zitten er films van o.a. Veit Helmer, Pen-ek Ratanaruang en Carlos Sorin.

Ook in het algemeen programma komen films aan bod die in de Belgische zalen nog niet te zien waren. In deze reeks zitten ook enkele pareltjes van eigen bodem, gefilmd in het buitenland: “Empire of Dust”, “White Elephant” en “L’affaire Chebeya: un crime d’Etat”. Ook de Israëlische “Footnote”, die werd genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste niet-Engelstalige film, is een Belgische première.

De ‘Focus’ belicht elk jaar een ander aspect van de filmwereld. In 2012 is dat India. Naast een film over het Bollywoodfenomeen brengt het festival ook films over Indiase dans, gebaseerd op werken van Nobelprijswinnaar voor literatuur Rabindranath Tagore.

Cinema Vivo’ is een reeks eigenzinnige films die voolopig geen distributeur in België hebben. In deze reeks zitten ook enkele muzikale documentaires.

De slotfilm van dit Cinema Novo festival is “Old cats” van Pedro Peirano en Sebastián Silva. Een Chileens familiekroniek, bij momenten wrang humoristisch en confronterend.

Het festival loopt van 8 tot en met 18 maart in de filmzalen van Cinema Lumière en Liberty.
Klik hier voor meer informatie en voor tickets.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: