Tip van de bib: Murakami

Haruki Murakami is wellicht één van de meest fascinerende schrijvers van het ogenblik. Hij brak door bij het grote publiek met “Norwegian Wood”, een hartverscheurende coming of age roman met een venijnige twist. Op zijn best is hij in “De opwindvogelkronieken”: een man gaat op zoek naar zijn kat en … tja, een Murakamiroman onderga je, maar kan je eigenlijk niet navertellen. Magisch realisme noemt men het soms. 

Een verfilming hing al lang in de lucht, maar afgezien van het stemmige kortverhaal “Tony Takitani” hield Murakami de boot steeds af. In 2011 kwam dan toch de film “Norwegian Wood”.  VRT Journaal interviewde de regisseur Tran Anh Hung. Klik hier voor de uitzending. Ook Metro interviewde de regisseur. In 2010-2011 verscheen ook “1q84”, onmiddellijk een internationale bestseller, waarmee hij zijn naam als kandidaat-nobelprijswinnaar bevestigde.

Persoonlijke favorieten van bibliothecaris Koen Calis zijn “Dans dans dans” en “Kafka op het strand”. Daarin weet Murakami als geen ander een Oosters surrealisme te verpakken in een elegante en grappige Westerse stijl. Hij creëert een eigen universum, bevolkt door bizarre personages zoals eenarmige surfer-dichters, zwakzinnige kattenvangers of vrouwen met mysterieuze oren. Misdaad of detective zijn vaak niet veraf. Op de een of andere manier komt er meestal een jonge hoofdfiguur in voor die op zoek gaat naar de zin van het leven om die te vinden op eenzame plekken (een put, hotelkamer, berghut of een bibliotheek). Muziek speelt er een belangrijke rol in, net als sport. Murakami is zelf een langeafstandsloper en schreef hierover “Waarover ik praat als ik over hardlopen praat”.

Toch zijn zijn romans nooit vrijblijvend of goedkoop. Ergens zegt een personage dat alles een kwestie van verbeelding is en in dromen de verantwoordelijkheid begint. Alsof het gebrek aan logica en rationele verhaallijn je wereldbeeld op de proef stelt en je op een prikkelende, spannende manier doet nadenken over de grens tussen echt en verzonnen of  vervreemding en vertrouwen. Dat is wat bijblijft na het lezen van een Murakami. Daarom herlees je hem… of vind je hem vreselijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: