Restauratie documenteert “verborgen” middeleeuwse bindsporen


Tijdens de eerste helft van de 17de eeuw werd de bibliotheek van de Duinenabdij grondig hervormd. Er was de verhuis naar de nieuwe abdijsite in de Brugse binnenstad en de integratie van de boeken van Ter Doest in de Duinenbibliotheek. Bovendien werkte bibliothecaris Carolus de Visch in 1628 een “wetenschappelijke” catalogus van de handschriften af. Deze omvorming ging gepaard met het opnieuw inbinden van een groot deel van de collectie. De 17de eeuwse anonieme boekbinder is wellicht te identificeren met Karel van Brussel, die zijn atelier had op de Burg en woonde in de Breidelstraat. Deze herinbinding gebeurde in verschillende fasen.

Een eerste fase, ca. 1625, leverde gelijksoortige banden op: het boekblok gebonden op bindingen van dubbele touwen, vastgezet in eikenhouten platten bekleed met kalfsleer.  Deze platten zijn gedecoreerd met rolstempeling, met centraal een grote ruitvorm. Handschrift 108 is één van de manuscripten die in een dergelijke band werd ingebonden. Het betreft een 15de eeuws luxemanuscript afkomstig uit Ter Doest, dat de boeken 15 tot 22 van Augustinus’ De civitate Dei bevat. De bindstructuur is nog steeds intact, maar het scharnier was bij het voorplat bovenaan doorgescheurd (scheur van17 cm). Restauratie was hier noodzakelijk om verdere schade te vermijden.

Restaurator Ann Peckstadt uit Gent voerde deze restauratie uit, waarbij ook enkele kleinere defecten aan het handschrift werden weggewerkt. Wat de restauratie van deze 17de-eeuwse band bijzonder maakt, is dat door zorgvuldige autopsie sporen van de oorspronkelijke, laatmiddeleeuwse  bindstructuur werden ontdekt. Daaruit blijkt dat de 17de-eeuwse binder het handschrift volledig los heeft gemaakt, en opnieuw heeft genaaid op nieuwe bindingen. Sporen van de oorspronkelijke bindingen bleven in de platten achter. Het gaat om riemen van aluingelooid leer. Ook de sporen van het oorspronkelijke naaischema werden duidelijk. Daar deze sporen nu opnieuw verstopt zitten onder de gerestaureerde band werd dit alles fotografisch gedocumenteerd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: