Whitney Houston overleden

Zaterdag is de Amerikaanse zangeres en actrice Whitney Houston overleden. Houston zou op de avond voor de uitreiking van de Grammy Awards aanwezig zijn op een feest van haar mentor Clive Davis, maar de populaire zangeres stierf onverwacht in een hotelkamer in Beverly Hills. De tol die haar lichaam betaalde voor haar jarenlange verslaving bleek uiteindelijk te hoog te zijn. Whitney Houston werd slechts 48.

Whitney Houston kreeg alles mee om een succesvolle carrière op te bouwen. Heel haar leven lang werd ze omringd door een familie van talentvolle artiesten: haar moeder Cissy Houston is een gevierde soul- en gospelzangeres, ze mocht Aretha Franklin haar doopmeter noemen en ze was het nichtje van Dee Dee en Dionne Warwick. Voeg daar nog een fenomenale stem – Houston had een uitzonderlijk groot stembereik van maar liefst 5 octaven – en de juiste looks aan toe en je krijgt een wereldster.

In 1985 kwam haar debuutalbum uit. Met singles als “Saving All My Love for You” en “How Will I Know” werd de plaat een wereldwijd succes. En ook de daarop volgende albums “Whitney”, “I’m your baby tonight” en “My love is your love” werden verkoopsuccessen. Ze maakten van Whitney Houston een van de populairste soloacts van de jaren 80 en 90.  Houston is de enige artiest die erin is geslaagd om met 7 opeenvolgende singles een nummer één hit te scoren.

Whitney Houston kende ook succes als actrice. Hoewel haar acteerprestatie veel kritiek kreeg werd de film “The Bodyguard” een kaskraker en de bijhorende soundtrack leverde Houston haar grootste hit op: de cover van Dolly Partons “I will always love you” werd een instant klassieker en leverde Houston twee Grammy Awards op.

Het succes zorgde ook voor grote druk op de schouders van de zangeres. Na de jaren 90 kwam Houston steeds meer in het nieuws met haar privé-problemen en drugsverslaving. Ook haar stem had te lijden onder haar destructieve levensstijl. De albums die ze in 2002 en 2009 uitbracht verkochten nog goed maar sommige fans reageerden teleurgesteld na haar laatste wereldtournee omdat Houstons stem niet meer klonk zoals in haar hoogdagen.

De laatste nummers die Whitney Houston opnam zullen te horen zijn op de soundtrack van “Sparkle” een film die dit jaar uitkomt en waarin Houston ook een belangrijke rol speelt. Sparkle was een groot project voor Houston en ze hoopte hiermee een echte comeback te realiseren.

In haar hele carrière heeft Whitney Houston 6 Grammy Awards gewonnen, er werden 170 miljoen albums van haar verkocht en ze inspireerde een hele generatie popzangeressen.

One Response to Whitney Houston overleden

 1. assyke schreef:

  mijn eerste luister en huiver ervaring was
  All at once, ze had haar haren strak naar achter getrokken,
  en ik was betoverd door haar ingehouden stijl

  ze werd verweten te plastic te zijn, te weinig het rauwe leven
  dat ze leidde te laten doorklinken in haar muziek
  als ze dat wel had gedaan, was de druk wellicht minder geweest

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: