Van chirurgijns tot pestheiligen

In “Memling in Sint-Jan – Hospitaalmuseum” loopt nog tot 26 februari 2012 de tentoonstelling “Van chirurgijns tot pestheiligen : ziek zijn in Brugge in de 16de en 17de eeuw”. De voorbije jaren is onze kennis over de Brugse geneeskunde na de middeleeuwen stevig aangedikt.  Dit danken we  onder meer  aan het onderzoek van Johan Boelaert, Robert Pannier en andere leden van het actieve Brugse genootschap Montanus. Met deze tentoonstelling wordt dit nieuwe beeld bijzonder fraai tastbaar gemaakt: het Brugge van de 16de en de 17de eeuw bekeken door een medische bril.  

 De expo is opgesteld op de zolders van het middeleeuwse Sint-Janshospitaal en inspireert zich vormelijk op het bekende “Zicht op de ziekenzaal van het Sint-Janshospitaal”, een schilderij van Jan Beerblock (1739-1806). Verschillende thema’s worden in zeven “kamers”  uitgewerkt, van diagnose over therapie en chirurgie tot zielzorg en devotie. Vooral stukken uit Brugse erfgoedverzamelingen, maar ook een fijne selectie bruiklenen (onder meer van de Wellcome Library in Londen, dé erfgoedbibliotheek over geneeskunde) documenteren het verhaal.

Medische wetenschap en praktijk maakten in de betrokken periode uitvoerig gebruik van het boek. Vandaar dat de Openbare Bibliotheek zich graag engageerde in de voorbereiding van deze expo, wat resulteert in haar medewerking aan de tentoonstellingspublicatie en in talrijke bruiklenen uit de erfgoedcollecties. Boeken van Brugse artsen en chirurgijnen als Cornelis Kelderman, Jan Pelsers en Thomas Montanus liggen er zij aan zij met de Brugse farmacopee, almanakken, tekstedities en uiteraard de Fabrica van Vesalius.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: