Vlaamse miniaturen

De tentoonstelling Vlaamse miniaturen die nog tot 30 december 2011 loopt in de Koninklijke Bibliotheek in Brussel is een van de meest prestigieuze boekenexpo’s die ooit in ons land zijn georganiseerd. De tentoonstelling brengt topstukken samen van de Vlaamse boekenproductie uit de periode 1404 tot 1482, de Bourgondische vijftiende eeuw. De productie van luxeboeken werd toen gestimuleerd door de Bourgondische vorsten, de landelijke aristocratie en stedelijke elites. Het stedelijke boekenbedrijf in Brugge met miniaturisten als Willem Vrelant droeg in hoge mate bij tot de productie van deze uitzonderlijk hoogwaardige verluchte handschriften.

Het bewonderen van bibliotheekschatten, waarvan sommige nooit eerder te zien waren, is ingekapseld in een contextuele presentatie die de Bourgondische spektakelstaat tot leven brengt. De Openbare Bibliotheek Brugge participeert in deze tentoonstelling met de bruikleen van handschrift 685, de Excellente cronike van Vlaenderen in Italiaanse vertaling uit 1452, met de oudste kaart van het graafschap Vlaanderen.

De kern van de tentoonstelling is opgebouwd vanuit de handschriftencollecties van de Koninklijke Bibliotheek Brussel en haar Franse tegenhanger, de Bibliothèque nationale de France. Ook voor de organisatie van de expo hebben beide instellingen de handen in elkaar geslagen. Deze tentoonstelling wordt bovendien in het voorjaar van 2012 ook in Parijs gepresenteerd, in een gedeeltelijk gewijzigde samenstelling.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: