Freddie Mercury overleed 20 jaar geleden

Twintig jaar geleden stierf Freddie Mercury.
Mercury was het gezicht en de stem van Queen. Een exuberante glamourboy met een passie voor theater en opera. Queen maakte furore in volle glamrock tijd, en stootte door naar de wereldtop van de popmuziek met gecompliceerde nummers zoals “Bohemian rhapsody”. Freddie Mercury kroonde zichzelf tot keizer van kitsch en camp, en speelde de rol van flamboyante ceremoniemeester van Queen met brio.
De extravagante zanger van de Britse rockband stierf op 24 november 1991 aan de gevolgen van aids en wordt deze week uitgebreid herdacht.

Documentaires
De gloednieuwe, bejubelde tweedelige BBC-documentaire “Days of Our Lives” doet de geschiedenis van Queen uit de doeken aan de hand van gesprekken met Freddie, Brian May, Roger Taylor en John Deacon en een heleboel nooit eerder vertoond archiefmateriaal, zoals het eerste televisieoptreden van de band.
Maandag en dinsdag te zien op Acht, donderdag kun je het tweede deel ook zien op Canvas.
Zondag kun je bij Canvas ook kijken naar “Het laatste podium – Freddie Mercury”. Peter Freestone was 12 jaar lang Mercury’s persoonlijke assistent. Hij woonde bij hem in en verzorgde hem op zijn sterfbed. In “Het Laatste Podium” vertelt Freestone zijn verhaal over de laatste levensjaren van de betreurde rockster. “Hij was ziek, maar ik dacht echt dat hij nooit zou sterven. Ik verdrong het tot het allerlaatste moment.” Woestijnvis-reporter Steven Somers voert gesprekken met Freestone op symbolische plekken.

Biografie
Vorige week verscheen ook een nieuwe biografie over Mercury. Auteur Lesley-Ann Jones maakte Freddie Mercury jarenlang van dichtbij mee. Jarenlang volgde Jones voor de Britse krant The Daily Mail de tournees van Queen. In “Freddie Mercury, de definitieve biografie” portretteert de voormalige popjournaliste de artiest en de mens achter het fenomeen. Jones sprak als enige met intimi van de zanger die tot nu toe gezwegen hebben. Haar biografie vormt ook de basis van de film die Peter Morgan in 2012 zou maken. De rol van Mercury zou vervuld worden door Sacha Baron Cohen.

Michael Jackson
Queen-bandleden Brian May en Roger Taylor werken aan het uitbrengen van duetten van Freddie Mercury en Michael Jackson. Het gaat om demo-opnamen die in de jaren tachtig zijn gemaakt in Jacksons huis, toen Queen op tournee was door de Verenigde Staten. Volgens May zijn de nabestaanden van Jackson akkoord met het uitbrengen van het werk. Beide zangers stonden eerder deze maand nog hoog genoteerd in de “RIP 50“ van Studio Brussel.

40 jaar Queen
Dit jaar is het trouwens 40 jaar geleden dat Queen debuteerde. Naar aanleiding hiervan verscheen het boek “Queen : 40 jaar, de legende leeft voort”. Auteur Phil Sutcliffe heeft in samenwerking met tientallen rockjournalisten en fotografen de geschiedenis van de band beschreven, die zo bekend werd om hun geweldige live optredens. Het boek bevat meer dan 500 foto´s – van optredens, maar ook van achter de schermen, sommige daarvan nog nooit eerder gepubliceerd – en afbeeldingen van artefacten, zoals posters, kaartjes, T-shirts en lp’s. Ook delen medewerkers en vrienden van Mercury hun persoonlijke verhalen. Het resultaat is een ultieme geïllustreerde geschiedenis van deze koningen van de rock.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: